Så låter historiens första datorgenererade musik

2016-09-27 12:54  

1951 gjordes den första inspelningen någonsin av musik framförd på en dator. Ett forskarslag från Nya Zeeland har arbetat i flera år med att restaurera inspelningen. Nu är deras jobb färdigt.

Ljudupptagningen från 1951 gjorde ursprungligen av BBC. Musikstyckena – bland annat den brittiska nationalsången, "Bää bää vita lamm" och Glenn Millers hit "In the mood" – spelades upp på en dator skapad av kryptologen Alan Turing. Programmeringen av datorn stod den brittiske skolläraren och pianisten Christopher Strachey för.

Läs mer: 

Läs mer: Tre nya filmidéer efter Turing

Acetatskivan med inspelningen har länge varit i för dåligt skick för att kunna ge en rättvis bild av hur datormusiken lät. Forskare vid University of Canterbury på Nya Zeeland har därför arbetat i flera år med att putsa och renovera inspelningen.

Resultatet av deras arbete går nu att höra i inspelningen nedan.

”Det var ett vackert ögonblick när vi för första gången kunde höra det riktiga ljudet från Turings dator. Turings pionjärarbete med att förvandla en dator till ett musikinstrument i slutet av 1940-talet har i stort sett glömts bort”, skriver forskarna Jack Copeland och Jason Long i ett pressmeddelande.

Läs mer:

Läs mer: Kodknäckarna i Bletchley Park

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Prevas

Debatt