Så lägger han om strategin för FoU

2012-11-07 05:00  
”Vi kommer ju med en ny release av mobilstandarderna gsm, 3g och 4g varje halvår. Det är inte många bolag inom it-branschen som gör det”, säger Ulf Ewaldsson som är klart upprörd över att Ericsson inte kvalar in på tidningen Forbes lista över världens 100 mest innovativa bolag. Foto: Marc Femenia

Ericssons nya FoU-chef Ulf Ewaldsson inspireras av Steve Jobs satsning för smarta mobiler. Därför är smarta nät den nya inriktningen av FoU-strategin.– Det handlar om en intelligens i näten som är helt överlägsen den vi har i dag, säger han, i sin första stora intervju i svensk press.

Sedan Ulf Ewaldsson blev Ericssons nya FoU-chef i februari i år har han rest världen runt och förkovrat sig. Han har besökt de egna utvecklingsenheterna, talat om framtiden med Ericssons kunder, de stora mobiloperatörerna, och studerat vad som händer i andra branscher.

Nu har han satt ner foten. Den nya inriktningen av Ericssons forskning och utveckling, FoU, är klar.

– Vi ska utveckla ett nytt nät, ett smart nät. Det måste bli enklare för internetspelarna att ta fram nya tjänster direkt för mobilnätet, säger han.

Ericssons nya inriktning kan jämföras med Apples. Steve Jobs fick fart på användningen av sin smarta mobil genom att uppmuntra andra företag att utveckla appar för Iphone.

Apple sysslar med konsumentprodukter, och Ericsson med avancerad infrastruktur. Så apparna som Ulf Ewaldsson föreställer sig att andra ska utveckla för mobilnätet är avsevärt mer komplexa.

Han exemplifierar med en app som fjärrstyr bilar.

– Vi ska inte själva ta fram den. Det ska andra göra. Men vi ska se till att det går att ta fram en sådan tjänst direkt för våra mobilnät.

– Och vi ska ta fram nät som är tillräckligt smarta för att klara de höga krav som ställs av en sådan tjänst, fortsätter han.

För att fjärrstyra bilar måste nätet exempelvis kunna prioritera funktionalitet till just den bilen, som stor kapacitet, kort svarstid och hög positionsprecision. Dessutom måste nätet klara att i realtid hantera information om var alla andra bilar befinner sig.

På Ericsson-språk kallas den nya lösningen SP-SDN, som står för det engelska uttrycket Service Provider Software Defined Network.

– Det kommer ge internetspelarna tillgång till mobilnätets alla möjligheter.

Det betyder dock inte att Ericssons nuvarande kunder kommer att möta ännu tuffare konkurrens från internetbolagen. Tvärtom, enligt Ulf Ewaldsson.

– Det betyder att mobiloperatörerna får mer värdefull trafik i sina nät, som de kan ta betalt för.

Han betonar att utvecklingen av de smarta näten bara är i sin linda.

Ericsson har ungefär 22 400 FoU-anställda världen över. Av dessa jobbar ungefär 40 procent i Sverige. 2006 var den andelen betydligt högre, 60 procent.

Han vill inte förutspå hur den svenska andelen av FoU-jobben kommer att utvecklas, utan konstaterar bara:

– Vi söker efter kompetens där den finns. Så enkelt är det.

Framöver räknar Ulf Ewaldsson med att behöva mer data- och mediekompetens. Han exemplifierar med ingenjörer som kan ip-teknik, bildöverföring och kodning av videosignaler.

– Mycket av den kompetensen finns i USA i dag, så det gäller för den svenska utbildningen att försöka komma ifatt.

De senaste tio åren har Ericsson spenderat ungefär 300 miljarder kronor på FoU. Det är mycket även i en global jämförelse.

Trots detta har inte den svenska mobilgiganten lyckats kvala in på den amerikanska affärstidningen Forbes lista över världens 100 mest innovativa företag.

– Jag är väldigt förvånad över det. Kanske måste man förändra hela sin affär för att rankas högt på listan.

Men så är det inte. På listan finns de förväntade Apple, Google och Amazon. Men också de två svenska företagen Sandvik och Atlas Copco.

Ulf Ewaldsson är klart irriterad över att inte Ericsson uppfattas som innovativt.

– Vi gör ju genombrott varje dag, inom signalbehandling exempelvis. Så vi måste helt enkelt bli bättre på att beskriva vad vi gör.

Ulf Ewaldsson har ett eget patent

Antal egna patent?

– Ett. Om anslutningen av de 50 miljarder prylar som Ericsson tror kommer kommunicera med varandra 2020.

Person som inspirerar?

– Apples grundare Steve Jobs för hans ”oerhörda vision och fantastiska förmåga att förverkliga den”.

Varför blev du ingenjör?

– Ville vara med och konstruera saker.

Senast lästa bok?

– Stephen Hawkings The Grand Design.

Bor?

– På Östermalm i Stockholm.

Familj?

– Gift och 12-årig son.

Födelseår?

– 1965.

Favoritpryl?

– Min Ipad.

Mer om: FoU Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt