Så kommer Obama att påverka it-världen

2008-11-06 09:04  
Barack Obama, ny USA-president från den 20 januari 2009.

Vad händer med bredbandsutbyggnaden, internet, upphovsrätten och it-företagen under Obama som president i USA? Och vem blir hans teknikchef? Det frågar sig den amerikanska nyhetssajten News.com i en analys.

Uppgiften för Obamas högra hand inom it-frågor blir enligt Cnet/News.com att försäkra att regeringen och dess myndigheter har rätt infrastruktur, riktlinjer och tjänster för 2000-talet.

Den som får ta hand om de frågorna kan bli Googles vd Eric Schmidt, som gett Obama stort stöd under kampanjen. Eller internetprofilen Vint Cerf, som sitter i Googles styrelse, gissar News.com.

Nyhetssajten reder också ut hur it-världen kan komma att påverkas under Obamas presidentperiod.

Elektroniskt journalsystem
En tung fråga, med tradition i det demokratiska partiet, handlar om sjukvården. Kopplat till det finns ett stort projekt kring elektronisk lagring av journaler.

En annan brännande fråga är inställningen till upphovsrätten. Traditionellt brukar demokraterna vara det parti som ivrigast försvarar artisternas rättigheter och musik- och filmindustrins upphovsrätt.

McCain försvarade
I den här kampanjen har dock McCain varit den som starkast försvarat traditionell upphovsrätt, medan Obama lite vagt sagt att USA "behöver reformera systemet kring patent och upphovsrätt så att det främjar samhällsdebatt, innovation och investeringar och ändå garanterar att upphovsrättsinnehavare behandlas rättvist".

Exakt vad det innebär återstår alltså att se.

Motstånd till frihandel
Ett problem för it- och teknikbolag kan enligt News.com bli demokraternas motstånd til frihandel. Obama har här inte samma ideologiska intresse för frihandel som Clinton hade, noterar sajten.

Bredbandsutbyggnad är en annan fråga som ligger demokraterna varmt om hjärtat. Frågan är dock vad som kan göras konkret och var pengarna ska komma i från.

Lika rätt på nätet
Närliggande är diskussionen om "Net Neutrality", alltså om alla ska försäkras rätten att använda stora operatörers egna delar av internet på lika villkor, eller om operatörer ska få främja sina egna kunders trafik i sina delar av nätet.

Frågan är het i USA sedan flera år, men just nu torde en demokratisk regering vänta på en domstolsprocess där kabeljätten Comcast överklagat ett beslut från tele- och frekvensmyndigheten FCC som försökt tvinga fram nätneutralitet.

Just nätneutralitet är den första frågan i Obamas policy kring teknikfrågor, skriver News.com.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt