Så kommer nya båtlyftet i Södersköping att se ut

2008-04-11 13:50  

I framtiden kommer sommarköerna i Söderköping att vara ett minne blott. Båtarna på Göta kanal ska lyftas och segla i en akvedukt över den nya motorvägen. Ny Teknik kan visa hur det kommer att gå till.

Det är två studenter vid Linköpings tekniska högskola i Norrköping som tagit fram ett avancerat visualiseringsprogram visar hur båtlyften fungerar.

Det båda studenterna Emil Andersson David Hultberg får nu pris för en lyckad visualisering av den planerade båtlyften på Göta kanal i Söderköping.

– Nu kan vi få allmänhet och beslutsfattare att förstå hur båtlyften kommer att se ut, säger kanaldirektören Claes-Göran Österlund i en kommentar.

Emil Anderssons och David Hultbergs visualisering har fått Göta Kanalbolaget att använda ord som ”fantastiskt” ”väldigt häftigt” och ”rakt in i hjärtat”.

Visualiseringen består bland annat av en överblicksflygning över området och vyer från en bil, en båt och en restaurang högst upp i en byggnad intill båtlyften.

Vinnarna studerar byggvisualisering vid Linköpings tekniska högskola i Norrköping.

Tredimensionell byggvisualisering går ut på att i förväg visa hur ett planerat bygge ska se ut från alla håll och ibland inifrån. Ett av användningsområdena är att övertyga skeptiska beslutsfattare och allmänhet om hur fint ett bygge kommer att bli.

Priset, Autodesk Design Visualization Award, delas varje år ut till studenter på byggvisualiseringskursen som är den enda i sitt slag i Europa.

Eddie Pröckl

Mer om: Göta kanal

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt