Så kollar du var vårfloden slår till

2011-03-22 13:00  

Sol, värme – och vårflod. Här är tjänsten som visar vilka vattendrag som riskerar att svämma över sina bräddar.

Tjänsten heter Översiktliga översvämningskarteringar och kommer från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Myndigheten har även tidigare år lagt ut rapporter för enskilda vattendrag som pdf-filer. Men nu presenteras översvämningsytorna även på en kartbild. Tanken är att det då ska bli lättare för alla som vill titta på utbredningen av de översvämningsscenarier som MSB tar fram.

Man kan exempelvis zooma, panorera och söka efter vattendrag man vill ha mer information om.  En annan nyhet är att man kan se vilka vattennivåer mätt i höjd över havet som kan bli aktuella i olika områden.

Sedan vecka tio sammanställer MSB varje torsdag en ny rapport över hur årets vårflod utvecklar sig. Den senaste rapporten beskrev läget som lugnt. 

I flera län i södra Sverige bedömdes vårfloden redan vara över, däribland i Skåne län. I Gotlands, Södermanlands och Stockholms län pågick den, medan den ännu inte hade startat i resten av landet.

Här finns karttjänsten

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt