Så kartlägger du din vardag med mobilen

2010-02-09 23:00  

Facebook och Twitter har fått miljontals människor att tala om för sina vänner vad de har för sig. Och nu kan de berätta inte bara vad de gör, utan även var.

Med Google Latitude kan du se var dina vänner befinner sig i realtid. På Twitter kan du se varifrån de har postat sina senaste uppdateringar. Men det är inte bara de etablerade jättarna som fått upp ögonen för geo-tjänster. Uppstickare som Gowalla, Foursquare och Brightkite försöker också locka användare.

Googles Latitude är den enda tjänsten som i realtid kan uppdatera bekantskapskretsen om var du befinner dig, om du väljer att aktivera den funktionen. Alla de andra tjänsterna kräver att du manuellt registrerar var du befinner dig, något som i flera av tjänsterna kallas för att checka in.

Brightkite och Latitude har dessutom fördelen att du kan checka in från en vanlig webbläsare.

Att intresset för de här tjänsterna är stort överraskar inte Annette Zimmermann, analytiker på Gartner.

-?Allt fler användare har avancerade mobiltelefoner där det finns en gps, samtidigt som många redan håller kontakten med vännerna via nätet.

Hon bedömer att riktad marknadsföring, baserad på position, är ett troligt sätt att finansiera tjänsterna. Brightkite och Foursquare har gjort sådana försök.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt