Så kartlägger Baidu Kinas spökstäder

2015-11-05 12:16  

Sökdata avslöjar vilka av de stora städerna som står tomma.

Som en del av sin satsning på att hålla ekonomin igång driver Kinas regering flera stora byggprojekt. Bostadsbyggande ger jobb och ses av många kineser som en bra investering, men de stora samhällena står ofta helt eller delvis tomma.

Fenomenet är så pass vanligt att den typen av områden i folkmun börjat gå under namnet spökstäder. Hur många de är har hittills varit svårt att svara på, men nu har forskare på sökjätten Baidu – Kinas motsvarighet till Google – kartlagt de tomma städerna.

I ett reportage i Vice berättar Haishan Wu, forskare vid Baidus Big Data labb om hur företaget genomfört projektet.

"Vi vet inte vilken typ av information som regeringen har, men vi kan åtminstone använda vår egen data till att utforska problemet, säger han".

Forskarna samlade in lokala sökningar från datorer och mobiltelefoner från omkring 770 miljoner Baidu-användare. Utifrån deras platsdata kunde Baidu-forskarna bilda sig en uppfattning om hur många som befann sig på en viss plats. Även om studien därmed får en viss överrepresentation av yngre människor med tillgång till smartphones ger den ett tillräckligt stort urval för att kunna ge en bild av hur tomma städerna är.

Genom kartläggningen har Baidu-teamet bland annat kunnat visa att området Kangbashi New Area, som länge varit en känd spökstad nu är delvis befolkad, men också visat att mindre uppmärksammade städer, som Dongying i Shandong-provinsen, kan räknas till spökstäderna.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Alla Tjänstebilar

ANNONS

Debatt

COMSOL