Så kan vi slippa trängsel i nätet

2011-11-08 23:00  

Magnus Rehle, vd på konsult-företaget Greenwich, anser sig ha en lösning på ”app-kaoset i mobilnäten”, som Ny Teknik skrev om i förra numret.

Förstår du kritiken mot mobilnäten?

– Absolut, jag upplever själv problemen.

Vad bör operatörerna göra?

– Få fler av storkonsumenterna av datatrafik att flytta från det sega

3g-nätet till 4g-nätet.

Men det försöker operatörerna redan.

– Ja, men de lockar bara med ”högre hastighet”, och det räcker inte. De måste erbjuda attraktiva tjänster, där trafiken ingår i avgiften.

Som Telia gjort med Spotify ? i 3g-nätet?

– Precis, det har gynnat såväl kunderna som Telia och Spotify. Men det är 2,5 år sedan den tjänsten lanserades. Det behövs fler partnerskap av den typen. Internetbolagen och operatörerna har ofta svårt att förstå varand-ra. Så operatörerna behöver fler personer som inser internetbolagens behov, och som kan hitta lösningar som båda tjänar på.

Vilka tjänster skulle locka folk till 4g, och avlasta 3g?

– Videofilmer, spel och videokonferenser. Jag tror många kunder skulle vara beredda att betala en premie för att slippa hackande filmer. Det finns ju flera leverantörer av videofilmer och tv-program, som operatörerna kan liera sig med: Voddler, TV4 och SVT Play. Netflix är också på väg in i Europa.

Dina förslag handlar om avlastning av 3g-nätet. Hur minskar operatörerna signalkaoset, som apparna skapar?

– Genom att diskutera med Apple och Google, så att de i sin tur kan tala med app-utvecklarna för att hitta bättre tekniska lösningar som inte belastar signaleringen lika mycket.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt