Så kan FBI få fram Iphone-data utan Apple

2016-03-24 15:31  
Foto: Pixabay

Tekniken som FBI testar för att knäcka San Bernardino-terroristens Iphone utan hjälp av Apple kan vara nand-spegling.

Efter en lång tvist har FBI skjutit upp förhandlingarna med Apple om att få bolagets hjälp med att bryta sig in i en låst Iphone 5C.

Mobilen användes av den man som tillsammans med sin fru mördade 14 och skadade 22 människor i San Bernardino i Kalifornien vid en julfest i fjol.

Apple har en begränsning i mobilen när det gäller hur många gånger man kan testa att knappa in en ny kod för att öppna den. Och mobilen innehåller en mekanism som raderar all data om för många felaktiga försök görs.

FBI har begärt att Apple ska ta bort självraderingsmekanismen, samt spärren för hur ofta man kan testa en ny kod, för att på så sätt kunna testa massor av pin-koder.

Men i veckan sade sig FBI ha fått teknisk hjälp av en tredje part. Den amerikanske IT-forensikern pch Iphone-experten Jonathan Zdziarski - som tidningen Computerworld pratat med - bedömer att det handlar om att prova så kallad nand-spegling.

Nand utgörs av de logiska funktionerna i mobilens processor - eller rätt och slätt av lagringsminnet.

När man speglar informationen kan man försöka kika in mobilens minne utan att därmed skada ursprungsmaterialet.

FBI uppges ha tio försök på sig att försöka gissa vilken pin-kod som terroristen använt. Om man misslyckas kan man göra en ny kopiering, och får då alltså tio nya försök på sig. På så vis bedömer Jonathan Zdziarski att FBI jobbar för att få del av informationen.

Själva proceduren uppges gå till så att FBI öppnar telefonen och löder bort minnes-chipet från kretskortet. Sedan kan innehållet kopieras massor av gånger via en chip-läsare.

-Rent teoretiskt skulle detta kunna funka, men jag vet inte metoden används av myndigheter rent generellt för att låsa upp Iphone, säger Peter Swedberg, säkerhetsexpert på F-Secure i Sverige.

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt