Så har du aldrig sett väderleksrapporten förut

2018-09-14 19:29  
Räkna med en våg av nya, mer visuella, väderleksrapporter. Foto: The Weather Channel

The Weather Channel kunde ge en otrolig bild av orkanen Florence framfart – innan den anlänt till USA.

Just nu piskar orkanen Florence den amerikanska östkusten. Svåra översvämningar har redan drabbat delstaten North Carolina.

Men den som häromdagen tog del av The Weather Channels väderleksrapport fick en väldigt visuell bild av vad översvämningar på tre, sex eller nio fot innebär (en fot är lite drygt 30 centimeter). Plötsligt såg väderpresentatören ut att stå på en gata i ett vanligt amerikanskt kvarter medan vattnet steg runt omkring henne.

– Målet är att försöka skapa en verklig bild av framtiden. Att det här är det man kan förvänta sig. Detta är helt ärligt så det skulle kunna se ut om du tittade ut genom fönstret, säger Michael Potts, designchef på The Weather Channel, till tidskriften Wired.

Att tv-studior använder greenscreen-teknik är naturligtvis inget nytt. Men för att förstärka tittarens upplevelse har Weather Channel anammat en krökt greenscreen som ger illusionen av att väderpresentatören är omsluten av vädret.

De har dessutom sett till att licensiera grafikmotorn Unreal Engine – som mest är känd för att den används i ett oräkneligt antal dataspel. Med grafikmotorn kan de skapa animeringar som visar översvämningar, blixtnedslag och bränder.

I det aktuella fallet, med orkanen Florence, bygger grafiken på aktuell data från The National Hurricane Center. Och för att få grafiken att passa tillsammans med foto av verkliga miljöer anlitade Weather Channel bolaget The Future Group, specialister på det som kallas ”mixed reality”.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt