Så googlade svenskarna 2017

2017-12-13 13:37  
Här svenskarnas googlestatistik för 2017. Foto: TT

Metoo, leksaken fidget spinner (fingerspinnare) och populära tv-serier är några av sakerna som har intresserat svenskarna under 2017, visar Googles statistik över årets söktrender.

– Listorna över årets söktrender på Google baseras på över 55 miljoner sökningar som görs här i Sverige varje dag. De är något av en återspegling av året som varit, människorna vi pratat om, heta fenomen och trender som gått under året, säger Andrea Lewis Åkerman, kommunikationsansvarig på Google Sverige.

Den snurrande leksaken fidget spinner och tv-serien Skam är på plats ett och två över årets mest trendande sökningar på Google. Följt av Martin Timell och iphone 8 på tredje och fjärde plats.

Intresset för metoo syns i listan över mest googlade personer där Martin Timell ligger i topp och Fredrik Virtanen är på tredje plats.

– Förra året var ett väldigt politiskt år, vi såg mycket sökningar kring amerikanska valet och brexit. I år har vi sett mycket sökningar inom ramen för metoo, mycket populära tv-program och serier och allt ifrån slime till blått vin, fenomen som har dykt upp under årets gång, säger Andrea Lewis Åkerman.

Andra söktrender 2017 är att fler tittar på tv-program och serier när det passar dem i stället för att vänta att det ska gå på tv och att man söker i realtid under programmets gång för att lära sig mer om innehållet i programmet, enligt Lewis Åkerman. Och det tenderar att bli mer samtalslika sökningar där man ställer längre, mer kompletta frågor.

– Det tror jag kommer bland annat efter röstsökningar som har blivit väldigt populärt, säger Andrea Lewis Åkerman.

Mer om: Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt