Så flyttar tv-boxen upp till molnet

2014-12-01 05:30  

Med en ny global molnbaserad standard för iptv ska tittarna få ett större programutbud och fler populära internettjänster än tidigare.

Intelligensen ska flytta från hemanvändarens tv-box till några få centralt placerade datacenter som styr signalleveransen till tv-tittarna. För tv-tittaren ger det helt nya typer av tjänster. För bredbands- och tv-operatörerna i sin tur är förväntningarna drastiskt sänkta kostnader.

– Vi räknar med att de första operatörerna tar de nya produkterna i kommersiell drift om ett år, säger Peter Galyas, chef för Innovative Solutions Architecture på Huawei Technologies Sweden.  

Kinesiska Huawei och amerikanska Cisco är två av världens största leverantörer av produkter för iptv. Båda säger till Ny Teknik att de tror att ett större teknik­skifte kommer att ha skett om sex år, runt 2020. Då bör de större av de ledande operatörerna ha infört den nya generationens iptv.

Ericsson, som är världens största iptv-leverantör, säger att de inte vill uttala sig om när införandet av tekniken kan vara klar.

Ett exempel på vad den nya tekniken innebär hittar vi i den elektroniska programguiden i tv-boxen, den så kallade EPG:n.

När tv-tittaren sitter i sitt vardagsrum och vill få information om pågående eller kommande tv-program går signalen från fjärrkontrollen via iptv-boxen till datacentrets EPG i Stockholm. Datacentret behandlar blixtsnabbt informationen, och programguiden visar den på tv:n. Datacentret har hög kapacitet och kommer att ha smidigare söksystem än vad den egna tv-boxen har möjlighet till. Därmed blir det betydligt enklare att leta fram önskad video än i dag, enligt Huaweis beskrivning.

EPG:n, det vill säga programguiden, ligger virtualiserad i datacentret. Det innebär att om en uppdatering behöver göras räcker det att införa den på ett ställe för att den ska slå igenom samtidigt för hundratusentals iptv-abonnenter.

Över 200 företag från hela världen är nu i full färd med att utveckla teknik och standarder för iptv och alla slags telenät. Arbetet drivs i standardiseringsorganisationen Etsi, i NFV Industry Specification Group. Operatörer med mer än halva världsmarknaden deltar, inklusive kabel-tv-industrin, och så gott som alla teknikleverantörer.

Det är virtualiseringen, en teknik för att fördela en dators resurser, som är den stora tekniska nyheten. Helst vill telekomindustrin ha en global öppen standard för virtualisering. Därför satsar de på den öppna molnplattformen Open Stack, som främst konkurrerar med VM Wares och Microsofts virtualiseringsmiljöer.

VM Ware är marknadsledaren, men tele­komindustrin anser att deras pris är alldeles för högt.

Tanken med Open Stack är att en nätoperatör i sin virtualiseringsplattform ska kunna blanda virtualiserade program från olika leverantörer, som Cisco, Huawei och Ericsson.

– I dag är det bara vi som tillåter operatörer att köpa virtualiseringsplattformar och applikationer från olika leverantörer och blanda dem. Jag förväntar mig att marknaden kommer att utvecklas och att fler operatörer får möjlighet till det i fram­tiden, säger Jason Hoffman, produktchef för molnmjukvara på Ericsson.


Följ Ny Teknik på Facebook!

Göte Andersson

Mer om: iptv Molnet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt