Så får mobilen två operativsystem

2008-11-11 13:16  

Knappt har kriget mellan operativsystem i mobiler dragit igång förrän en ny teknik öppnar för att ha flera system i samma mobil. Tricket bygger på så kallad virtualisering, och gör också att man kan ha en jobb-mobil och en privat mobil, helt åtskilda, i samma enhet.

Det är amerikanska Vmware som nu lanserar teknik för virtualisering i mobiltelefoner. I praktiken innebär det att mobiltillverkare inte behöver ta ställning i det tuffa krig mellan operativsystem i datorlika mobiler som just kommit i gång på allvar.

I stället för att välja mellan Microsofts Windows Mobile, Nokias Symbian och Googles Android, skulle mobiltillverkare som Sony Ericsson, Samsung och Motorola kunna ha flera system i mobilerna.

Apple och Rim skulle också kunna släppa in fler operativsystem i Iphone respektive Blackberry.

Det blir också lättare för tillverkare att låta vissa program få tillgång till olika nivåer i mobilen.

En annan möjlighet som virtualisering öppnar är att ha både en jobbmobil och en privat mobil, med egna skrivbord, program, data och även operativsystem, i en och samma telefon.

Enligt Vmware spår analysföretaget Gartner att hälften av alla datorlika mobiler kommer att använda sig av virtualisering år 2012.

Tekniken som Vmware nu lanserar under namnet Vmware Mobile Virtualization Platform, kommer till stor del från det franska företaget Trango som Vmware nyligen köpt.

Inledningsvis fungerar den endast i apparater som bygger på processorarkitekturen Arm som används i omkring 90 procent av världens mobiler i dag.

Tekniken bygger på samma princip som annan virtualisering (se faktaruta nedan) - ett område där Vmware är en av de viktigaste spelarna, i konkurrens med bland annat Microsoft.

Virtualisering

Virtualisering innebär att man lägger ett särskilt lager programvara, en så kallad hypervisor, ovanpå hårdvaran och det grundläggande operativsystemet, som då kan bantas rejält.

Ovanpå hypervisorn kan man lägga flera operativsystem som alla "tror" att de har ensam tillgång till hårdvaran.

I servermiljöer används virtualiseringför att serverprogram, exempelvis webbservrar, ska få vara ensamma på ett operativsystem av stabilitetsskäl, samtidigt som man ändå kan lägga flera serverprogram på en serverdator, och därigenom utnyttja processorkraften effektivare.

Servervirtualisering har bland annat lett till minskad energiförbrukning i serverhallar.

I vanliga datorer har virtualisering gjort att man exempelvis kan köra både Mac OS och Windows parallellt i Mac-datorer.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt