Så får militären snabb överblick

2011-12-06 23:00  
Fakta: Charlotta von Schultz, Grafik: Hedvig Herlin, Foto: SAAB

Enstaka satellitbilder blir en 3d-modell över en hel stad. Snabbt och automatiskt. Unik bildbehandling från Saab ger militären koll på omgivningen.

3d-modellen av Tripoli är grovkornig på skärmen. Den är skapad av tio bilder från vanliga, kommersiella satelliter. Tekniken väcker stor uppmärksamhet i militära kretsar, enligt försvarskoncernen Saab. Att automatiskt generera så realistiska modeller utifrån så få bilder är unikt.

– Jag är övertygad om att vi kommer att revolutionera hur man jobbar med militär underrättelse. Det finns även många civila tillämpningar, säger Fredrik Rosenqvist, chef för 3d-satsningen på Saab i Linköping.

Ännu mer verklighetstrogna och skarpa modeller får man när en helikopter eller ett obemannat spaningsplan fotograferar ett område.

Den första militära kunden är det svenska försvaret, och Fredrik Rosenqvist berättar om ett starkt intresse från flera andra länder.

Företaget ser många tillfällendär militärer har nytta av tekniken – för att välja rutt utan att komma i skottlinjen för krypskyttar, upptäcka ett okänt föremål längs en väg eller planera hur marktrupper ska inta en stad.

Flera svenska kommuner använder också 3d-modellerna för att, exempelvis, visa hur ett planerat vindkraftverk påverkar omgivningen. FN har använt tekniken för ett uppdrag i Afrika, hemligt vilket.

3d-konceptet utvecklades ursprungligen av Saab Bofors Dynamics. Då var syftet att missiler snabbt skulle läsa av omgivningen och styra mot målet. År 2008 bildades C3 Technologies, som utnyttjar algoritmerna för att skapa detaljerade 3d-kartor.

Företaget fick snabbt framgång och Saab sålde i somras sin andel för cirka 1 miljard kronor.

Rykten pekade ut Apple som den hemliga köparen. Under hösten har nyhetssajten 9to5Mac avslöjat att nyckelpersoner från C3 börjat arbeta inom Apple. Saab kommenterar inte uppgifterna. C3 äger ”endast” rättigheten att nyttja tekniken för konsumenter. Övriga användare kan Saab vända sig till.

– Försäljningen av C3 gav ett kvitto på hur intressant det här är. Nu är vår största utmaning att visa hur stor nytta tekniken kan göra för våra användare, säger Leif Haglund, som är affärs-utvecklare för satsningen.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt