Så ersätts visitkortet – del 1

2010-03-10 12:54  

Ny Teknik spanar in it-branschens nya försök att ersätta visitkorten. Först ut är Poken – en liten usb-pryl som man byter kontaktinfo med.

– Jag tror verkligen att detta är framtiden, främst för att det kommer att binda ihop livet online och offline, säger 21-årige Dennis Söderqvist från Storvreta utanför Uppsala.

Han har lanserat sajtenPoken.seoch är nu svensk återförsäljare för den lillasociala usb-prylen från Schweiz, uppfunnen av studenter som tröttnat på lappar med handskrivna epostadresser.

Funktionen är enkel. Man bär med sig sin Poken – i fickan, på nyckelringen eller runt halsen. För att byta kontaktinfo håller man sina Poken mot varandra och trycker på en knapp. De utbyter då id-nummer via infrarött ljus.

När man sedan sticker in Poken i en dator öppnas automatiskt en webbplats med alla kontakter samlade, och den nya personens information har då lagts till.

All kontaktinfo kan exporteras med ett klick i form av v-card – ett standardformat som används av pc, mac och mobiler.

Men om den man möter inte har en Poken? Det går att lösa, vilket är en av poängerna – man kan ge bort en Poken och låta någon börja använda den bums. Kontaktinformationen kan nämligen fyllas i senare på webben och den uppdateras då automatiskt hos alla som är ihopkopplade.

– Om du ska börja använda den på en konferens till exempel behöver du inte mata in personlig information i förväg. Det utklassar traditionella visitkort, säger Dennis Söderqvist.

Men rimligen är det främst företag som anser sig ha råd att ge bort Poken eftersom de billigaste kostar 229 kronor.

Frågan är då om det går att locka tillräckligt många användare – just det problem som alla alternativ till visitkort brottas med.

- - - - - -

Så ersätts visikortet – del 2 – Bump

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt