Så bra svenska hajar din mobil

2011-09-06 23:00  
Dikteringsprogrammet Dragon Dictation förstår inte svenska och har svårt att hänga med i ett vanligt samtal. Foto: Jörgen Appelgren

NY TEKNIK TESTAR. Fem gånger snabbare textinmatning med rösten i stället för med tangentbordet. Det lovar Nuance att nya Iphone-appen Dragon Dictation ska klara av. Men då har företaget antagligen inte tagit hänsyn till den tid det tar att korrigera alla fel i röstigenkänningen.

<p>Iphone-appen Dragon Dictation har nu fått stöd för det svenska språket. </p> <p>När Ny Teknik testar visar det sig att appen enklast går att använda med korta textstycken. </p> <p>Att prata tillräckligt tydligt och långsamt under en lång period visar sig svårt. Att formulera meningar med rösten som dessutom ser bra ut i skrift är en annan stor utmaning. </p> <p>Och i längre texter blir felen helt enkelt för många för att det ska vara värt ansträngningen att prata med telefonen i stället för att skriva på tangentbordet.</p> <p>Men att det finns användningsområden för röstigenkänning råder det ingen tvekan om. </p> <p>Systerappen Dragon Search är ett exempel. Det finns ord som kan vara svåra att stava till, men lättare att säga, och då kan det vara bra att kunna mata in sina söktermer med rösten i stället för tangentbordet. </p> <p>Dessutom är röstigenkänning ett område där det bedrivs mycket forskning. </p> <p>Nyligen hölls en stor internationell konferens där bland andra Microsoft presenterade nya forskningsresultat som ska ta tekniken framåt. </p> <p>Sedan en tid tillbaka erbjuder Nuance också andra företag som utvecklar mobila appar att utnyttja röstigenkänningstekniken. Redan har 2 500 utvecklare testat tekniken och det har resulterat ett par nya appar i Apples programbutik.</p> <p>Och även om Dragon Dictation än så länge fungerar lite halvknackigt är det ändå fascinerande att se hur mycket som går att göra i en mobiltelefon i dag. Det bådar gott för framtiden.</p>

Läs också:

Läs mer: Datorsekreteraren fattar inte ett dyft

Plus och minus

BRA

* Klarar sig hyfsat om man talar tydligt och långsamt.

* Underlättar sökningar efter svårstavade ord.

* Genvägar för att snabbt skicka intalade sms.

DÅLIGT

* Väldigt svårt att få längre textstycken felfria.

* Tidskrävande att rätta fel.

* Borde ha röstkommandon för att skapa sms och mejl av den intalade texten.

Se själv - här är denna artikel inläst

iPhone Appel Dragon bittersalt släppes redan i våras, men då utan stöd för det svenska språket.

Nej teknik testar visade sig att apel enklast att använda äggkoppar textstycke. att prata tillräckligt tidigt och långsamt under en lång period visar sig svårt.Att formulera meningar vital som dessutom ser bra ut i skrift en annan stor utmaning. åker längre texter i dag dödshjälpen helt enkelt så många sätt ska vara värt ansträngningen att prata med telefonen istället för att skriva på tangentbordet.

att det finns handelsområden förresten kälning råder ingen tvekan om. sista apeln Dragon Search ett exempel. Det finns bord som kan svara och stava till det lättare att sälja, och då kan det vara bra att kunna mata in sina sök termer med rösten istället för tangentbordet. dessutom en röst igenkänning ett område där det bedrivs mycket forskning. Nyligen hölls en stor inte att självkontrollens bedöva Microsoft presenterade nya forskningsresultat och ska ta tekniken framåt. sedan 10 tillbaka gott jordens andra företag utvecklar mobila apparater med Röst igenkännings tekniken. Redan har 2500utvecklare testat tekniken och det har resulterat ett par nya tappar i Apples program butik.

Och även om Dragon Dictation än så länge fungera lite halv knackigt jag ändå fascinerande att se hur mycket som går göra i mobiltelefon i dag. Det bådar gott för framtiden.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt