Så bra klarar läsplattan bokvännens krav

2009-11-03 23:00  
Papperskänslan saknas förstås, men Ny Tekniks reporter är ändå positivt överraskad av den läsupplevelse Kindle kan ge. Foto: Jörgen Appelgren

Den stora frågan med en läsplatta är om en skärm kan ge lika bra läsupplevelse som böcker tryckta på papper. Ny Teknik har testkört Amazons läsplatta Kindle, som nu går att köpa även utanför USA.

Tryckt text på papper har funnits i minst 1?200 år. Kindle har funnits i två. Pappersböcker har haft lång tid på sig att hitta den perfekta läsupplevelsen i balansen mellan kontrast, kantskärpa, teckenform och storlek.

Kindle har alltså mycket att leva upp till, men klarar utmaningen förvånansvärt väl.

Plattan är oförarglig, tunn och har nästan inga funktioner som kan distrahera läsaren. Skärmen har inget flimmer, inget sudd och enorm kantskärpa.

Det är inte alls som att läsa på papper, men faktiskt vilsamt nog att läsa många timmar i följd. Det går dessutom snabbt att läsa på Kindle. Det beror delvis på att den är bäst lämpad för lättlästa böcker, men också på att det går att justera textstorlek och antal ord per rad, för bästa möjliga flyt för blicken.

Läsplattan är ständigt uppkopplad till Amazon via 3g-nätet, och precis som reklamen utlovar går det att ha en färsk bok hemma på under en minut.

Priset, däremot, är onödigt högt. En bok ur Amazons Kindle-katalog kostar oftast bara någon krona mindre än motsvarande bok i pocketformat.

Ibland är Kindle-böckerna till och med dyrare än pappersupplagorna. Visserligen levereras de snabbare, men å andra sidan får man inte någon bok att ställa i hyllan. Dessutom kostar Kindle i sig ett par tusenlappar.

Det finns också böcker som inte fungerar bra på Kindle. Eftersom det är ganska besvärligt att bläddra mer än några sidor fram och tillbaka, är referenstexter och handböcker inte lämpliga. Det gäller också tjocka volymer med långa kapitel. Diktverket Iliaden på Kindle är ren frustration i stället för ren njutning.

På grund av upphovsrättsavtal har européer bara tillgång till 80 procent av den amerikanska Kindle-katalogen. Det innebär 290?000 titlar. Tyvärr är urvalet ojämnt och väger över mot storsäljande underhållning, managementlitteratur och billiga royaltyfria klassiker.

Men som helhet är Kindle en revolution. Den har tagit e-böcker så långt, att även en inbiten bokälskare kan sjunka ner i en elektronisk deckare utan att tänka på tekniken.

Kindle 6" International Wireless

6 tums skärm med E ink-teknik utan bakgrundsbelysning.

Tjocklek: 7 mm.

Vikt: under 300 gram.

Pris:omkring 2000 kronor.

Säljs endast via Amazon.com.

Kindle-böcker finns idag endast på engelska.

Så bra är Kindle - i 6 punkter

Bra

Suverän läsupplevelse.

Extremt lång batteritid.

Enkelt att köpa böcker.

Dåligt

Onödigt dyra titlar.

Liten katalog.

Frustrerande att bläddra.

Niklas Dahlin

Mer om: Amazon Läsplatta

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt