”Ryssland hackade det amerikanska valsystemet”

2018-02-08 08:33  
USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin. Foto: TT, AP Photo / Evan Vucci, AP Photo / Pavel Golovkin

Statligt understödda ryska hackare lyckades göra intrång i flera amerikanska delstaters valsystem inför valet 2016. Det säger USA:s cybersäkerhetschef.

Under månaderna inför valet 2016 angrep ryska hackare valsystemen i 21 amerikanska delstater. I flera fall lyckades dataintrången. Det säger Jeanette Manfra som är cybersäkerhetschef på departementet för inrikes säkerhet, DHS, i en intervju med tv-kanalen NBC.

– Vi har kunnat se att 21 delstater angreps och att ett exceptionellt litet antal av angreppen faktiskt lyckades, säger Jeanette Manfra.

Hon anser att det ”utan tvekan” är den ryska staten som ligger bakom attackerna.

Systemen som angreps innehåller uppgifter om vilka medborgare som registrerat sig för att rösta, men det finns inga belägg för att hackarna ska ha ändrat några uppgifter. Inte heller att dataintrången ska ha påverkat valresultatet.

Läs mer: Studie: ”Hög risk” för cyberangrepp mot kärnvapen

Uppgifterna om ryska dataintrång har cirkulerat sedan valet ägde rum. Redan i höstas meddelade amerikanska myndigheter att 21 delstater utsatts för angrepp, men det här är första gången som de bekräftar att hackare faktiskt lyckats ta sig in i systemen.

Beskedet har väckt starka reaktioner, inte minst från Jeh Johnson som ledde DHS under valet 2016.

– 2016 var en väckarklocka, och nu är de upp till staterna och de federala myndigheterna att göra något åt situationen innan vår demokrati utsätts för nya angrepp, säger Jeh Johnson till NBC.

Simon Campanello

Mer om: Ryssland Hackare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt