Rykten i Finland: Ändring i Nokia-toppen

2010-05-10 12:16  
Rick Simonson, Anssi Vanjoki och Timo Ihamuotila. Foto: Nokia samt Scanpix

Ledningsförändringar är att vänta i Nokia inom kort. Detta enligt spekulationer från Finland, som Ny Teknik tagit del av.

Nokia har haft ett tufft år. Amerikanska investerare är frustrerade över utvecklingen, rapporterade nyhetsbyrån Reuters häromveckan. Analytiker som Reuters talat med trodde då att Nokias styrelse skulle ersätta vd Olli-Pekka Kallasvuo för att lugna investerarna.

Men enligt de rykten som nått Ny Teknik idag, kommer Olli-Pekka Kallasvuo att sitta kvar som vd. Däremot väntas andra förändringar i ledningsgruppen för att få fart på förändringsarbetet.

Enligt ryktena blir det en intern lösning. Det sägs att någon i den nuvarande ledningsgruppen kommer att få ta ett större ansvar för att genomdriva strategin. Vem det blir är oklart. Men det spekuleras om tre personer:

Anssi Vanjoki, marknadschef med ett förflutet som chef för mobiltelefonerna. Han sägs vara den som alltid får saker gjorda. Han är bolagets visionär, var drivande bakom Club Nokia, och initiativtagare till Nokias nya operativsystemet Maemo/MeeGo för de framtida mobila värstingprylarna. Många trodde att han skulle bli vd efter Jorma Ollila. Men Ollila valde den gången i stället sin parhäst under 20 år - Olli-Pekka Kallasvuo.

Anssi Vanjoki har varit på Nokia sedan 1991, och suttit i ledningsgruppen ända sedan 1998. Han är född 1956 och kallas ibland ”Nokias Steve Jobs”.

Timo Ihamuotila, finanschef sedan 1 september förra året. ”Mr I”, som Olli-Pekka Kallasvuo kallar honom, har varit på Nokia sedan 1993, med ett kort avbrott. Han har varit medlem i ledningsgruppen sedan 2007. Timo Ihamuotila som är född 1966 är son till förre chefen för energibolaget Fortum, Jaakko Ihamuotila, och kusin till Marimekkos storägare och vd Mika Ihamuotila.

Rick Simonson, är sedan förra året chef för mobiltelefonerna. Han har varit på Nokias edan 2001, och en mycket uppskattad finanschef mellan 2004 och 2009. Han bad själv att få sluta som finanschef för att få göra något annat. Han är född 1958.

Mer om: Nokia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt