Rusning till helgens apptävling Hack for Sweden

2015-03-12 13:33  
Hanne Jalborg, Emelie Norström, Jessica Albers och Safaa El Allouche är med i hackaton Hack for Sweden för första gången.

På lördag klockan 11 startar Hack for Sweden i Naturvårdsverkets lokaler i Stockholm. Ett dygn senare är det över och klockan 13.30 på söndagen koras segraren. Priset är en resa till Silicon Valley.

Hack for Sweden är en tävling som går ut på att ta fram smarta och användbara appar och tjänster från svenska myndigheters öppna data. Tjugo svenska myndigheter har öppnat sina databaser för de tävlande att botanisera i och gett exempel på vilka utmaningar man står inför.

Tävlingen har plats för 80 deltagare och har varit fulltecknad sedan flera veckor tillbaka.

- Vi hoppas kunna ta fram en app som appellerar till unga människor. Vi får se hur det går, vi har ju bara en dag och en natt på oss, säger Hanne Jalborg, som läser Digital Data Strategy på Hyper Island-skolan vid Telefonplan i Stockholm.

Hon har bildat lag tillsammans med sina kursare Jessica Albers, Safaa El Allouche och Emelie Norström. Det är första gången som någon av dem varit med i ett hackaton.

- Vi har några idéer i kategorin "bästa nytta för allmänheten", men är inte riktigt klara än, säger hon på torsdagsmorgonen, bara två dygn före tävlingsstart.

Förstapriset, Hack for Sweden Award, är resa och uppehälle för hela laget till Silicon Valley i Kalifornien med besök på nätverksföretaget Cisco. Förra årets vinnare, lag Ge0hack3rs, tog hem priset med en tjänst som visualiserar och simulerar konsekvenserna av giftiga utsläpp.

Dessutom delas priser ut i tre kategorier.

  1. Bästa visualisering. Förra årets vinnare var lag Drop Table med appen "Kvartersregeringen", som visar hur en regering hade sett ut utifrån resultatet i olika valdistrikt.
  2. Bästa affärsnytta. Här handlar det om en app eller tjänst som har möjlighet att kommersialiseras. Förra årets vinnare var lag Sensefarm med en tjänst som gör det enkelt att kombinera sensordata med myndighetsdata.
  3. Bästa nytta för allmänheten går ut på att skapa värde för svenska medborgare och driva samhällsutvecklingen i en positiv riktning. Förra årets vinnare var lag Tummen upp med appen Art app.

Förra året delade Myndigheten för Samhällsberedskap ut ett specialpris för bästa krisapp. Det gick till lag We Work Pro Bono med appen Hitta skyddsrum.

Och juryns specialpris gick till lag Skärgårdshackarna för en app som visar nästa natts säkra naturhamn för seglare.

- Det är väldigt intressant och rolitt att se myndigheter samarbeta kring ett arrangemang som det här. Jag hoppas att Hack for Sweden blir återkommande, med bidrag som kan leda till nytta för samhället, säger civilminister Ardalan Shekarabi, som ska skjuta startskottet för tävlingen på lördag.

Prisutdelare på söndagen är it-minister Mehmet Kaplan.

20 myndigheter vill ha hjälp

  • Tjugo myndigheter ställer upp med cirka tusen datalänkar inom fyra huvudkategorier - Natur & Miljö, Människor i Sverige, Infrastruktur och samhälle samt Ekonomi och finans. Här finns länkar till så vitt skilda datauppgifter som antal lediga jobb per yrke, borrkärnor, bistånd, framtida klimat, fritidshus, industrins energianvändning, sjukdagar och skattetabeller.
  • Myndigheterna har gett tävlingsdeltagarna en hint om vad de vill ha hjälp med. Det handlar om hur ekosystemet påverkas av klimatförändringar, om hur hållbara städer ska utformas, hur Sveriges dricksvattenförsörjning påverkas av klimatförändringar, hur vi ska skaffa mat på ett hållbart sätt, information om fridlysta arter, hur kan man öka intresset för vandring i skog och mark, hitta skogens smultronställen, snabbstatistik för bra beslut och lediga jobb inom pendlingsavstånd.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Hack for Sweden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt