Rösten avslöjar brottslingarna

2011-08-23 23:00  
1973. Clark Olofsson förs till en polisbil efter Norrmalmstorgsdramat. 35 år senare häktas han igen för att ha smugglat in 100 kilo amfetamin från Holland. Då användes Voxalys för att analysera de avlyssningar som polisen gjorde. Foto: Gunnar Lundmark/Scanpix

Visst kan rösten avslöja grova brottslingar. En avancerad analysmetod från Göteborg kopplar polisens hemliga inspelningar till misstänkta gärningsmän.

<p>Grova narkotikabrott, mord, trafficking. Vid allvarlig kriminalitet får polisen avlyssna telefoner och bugga lokaler. När de inspelade rösterna sedan ska bindas till misstänkta personer så kallas Göteborgsföretaget Voxalys in.</p> <p>- Vi ligger i bräschen inom forensisk fonetik och kombinerar beteendeanalys med digital analys, säger grundaren Jonas Lindh.</p> <p>Nu vidareutvecklar företaget tekniken för att klara inspelningar av flera ljudformat - olika kompressionsmetoder påverkar rösten på olika sätt. En annan utmaning är att skapa större databaser med referensröster. På så vis ökar tillförlitligheten i företagets utlåtanden, som används i domstolar.</p> <p>Voxalys, som grundades 2005 vid Göteborgs universitet, får drygt 30 uppdrag från SKL varje år. Ibland är uppgiften att avgöra vad otydliga röster säger. Oftast rör det sig om en röstanalys där hemliga inspelningar jämförs med ljudupptagningar från misstänkta gärningsmän. Så här går det till:</p> <p>1. Först görs en beteendevetenskaplig bedömning. Vilken dialekt har talaren? Vilka ord och öppningsfraser svänger han eller hon sig med? Sticker något ut i intonationen eller sättet att uttala en vokal?</p> <p>2. Nästa steg är att mäta olika parametrar. Stämbandens vibrationer per sekund och hur snabbt talaren artikulerar till exempel. Mätresultaten jämför med en databas med ett stort antal referensröster. </p> <p>3. Därefter analyserar Voxalys egenutvecklade programvara olika akustiska parametrar i talet. Avancerade algoritmer mäter statistiska likheter mellan inspelningen och den misstänkte, samt mellan inspelningen och en referensdatabas. Resultatet blir en sannolikhetskvot.</p> <p>4. Nu återstår "bara" att väga samman de tre olika analyserna till ett utlåtande som kan användas i domstol. Exempelvis "Resultaten talar starkt för hypotesen att det jämförda talmaterialet härrör från samma talare."</p> <p>- Det är den svåra biten. Och det är det som är min mission, att väga samman beteendeanalysen med siffrorna och förklara hur det fungerar, säger Jonas Lindh.</p> <p>Han får inte berätta vilka aktuella polisutredningar som använder metoden. Men de senaste åren har företagets utlåtanden används i flera kända rättsfall. Svartenbrandts bankrån, Clark Olofssons narkotikabrott och Ekobrottsmyndighetens stora insiderhärva till exempel. </p>

Lyssnar på tusentals - varje år

Polisens hemliga telefonavlyssning ökar kraftigt. Det visar en rapport från Åklagarmyndigheten och Rikspolisstyrelsen.

I fjol beviljades 2 531 ansökningar om hemlig teleavlyssning, en ökning med drygt 50 procent jämfört med 2009 då 1 659 tillstånd beviljades.

Avlyssningarna har varit till nytta i 71 procent av de aktuella förundersökningarna, enligt rapporten.

Lejonparten av avlyssningarna, 76 procent, rörde narkotikabrott.

Charlotta von Schultz

Mer om: Ljud

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt