Roslings nya programvara ska förändra vår världsbild

2015-09-09 12:20  

Han läxar upp journalister och förklarar allt från flyktingströmmar till ebolaspridning. KI-professor Hans Rosling får enormt genomslag - nu vässar hans stiftelse programvaran som visar hur världen förändras.

- Vår vision är att skapa ett Wikipedia med aktuell offentlig statistik och med data som samlas in via crowdsourcing, säger Ola Rosling, son till Hans Rosling samt vd och medgrundare på Gapminder, stiftelsen som utvecklar de pedagogiska visualiseringsprogrammen.

En drivkraft är att kunna ge en faktabaserad bild av verkligheten så att resurserna prioriteras rätt vid flyktingkatastrofer och andra kriser.

- Rykten exploderar i akuta situationer. Men om viktiga beslut fattas utifrån rykten eller från dokumentärfotografier så sänds hjälpen inte till de områden där nöden är som störst, säger Ola Rosling.

År 2007 köpte Google Gapminders programvara Trendalyzer. Ola Rosling och hans fru Anna Rosling, som också är medgrundare till Gapminder, fick anställning hos Google i Kalifornien. Men efter tre år återvände paret till Stockholm och Gapminder för att vidareutveckla tekniken på hemmaplan.

I oktober lanseras programvaran Vizabi efter två års utveckling. En av nyheterna är att världen splittras upp i mer finkorniga delar. Tidigare har hela länder representerats av en enda bubbla. Nu integreras systemet med ett stort antal lokala datakällor, och statistiken ska kunna brytas ner på enskilda kommuner och städer.

- Att visa genomsnittet för Kina, USA eller Sverige är missvisande när skillnaderna är så enorma inom länderna, säger Ola Rosling.

Ett av huvudmålen är att lärare ska kunna förklara utvecklingen i världen utifrån den egna orten. Elever i Borlänge ska kunna förstå stadens historia i ett globalt perspektiv där industrijobb flyttar från Dalarna till provinser i Kina.

En annan nyhet är att de interaktiva visualiseringarna kommer att fungera på små pekskärmar på mobiltelefoner och surfplattor. Gapminder släpper dessutom för första gången sin programvara som öppen källkod.

- Jag är övertygad om att andra kommer att hitta briljanta sätt att vidareutveckla programmen, säger Ola Rosling.

En sak är sig dock lik: allt är gratis.

- Vi går hellre under än tar betalt, säger Ola Rosling.

Stiftelsen finansieras istället av projektbidrag från exempelvis Ikea Foundation och Bill & Melinda Gates Foundation, av donationer och ersättningar från föredrag.

Stiftelsen har tre anställda programmerare på kontoret i Stockholm och ytterligare cirka 18 som arbetar på uppdrag från Ukraina, Indien, Bangladesh och Pakistan.

- De är alla exempel på medelinkomstländer som har nått en hög utbildningsnivå, precis som vi visar i våra animeringar, säger Ola Rosling.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Charlotta von Schultz

Mer om: Programvara

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt