Roslings nya grepp: förklara världen i bilder

2015-09-16 11:49  

Tänk dig att jordens befolkning bor på samma gata. De fattigaste till vänster, de rikaste till höger. Den stora massan finns mittemellan. Så presenteras världen i Dollar Street, där du navigerar runt bland foton tagna i riktiga hem.

Hur borstar folk tänderna på Dollar Street? I ena änden med fingrarna eller en kvist. I mitten med en sliten tandborste som hela hushållet samsas om. I andra änden syns tandborstglas med en tandborste per person.

Den nya fototjänsten lanseras nästa månad av Gapminder, stiftelsen som utvecklat visualiseringarna som KI-professorn och statistikstjärnan Hans Rosling använder.

- När man ser hur folk lagar mat och borstar tänderna så förstår man mycket bättre vad det innebär att leva på en viss ekonomisk nivå än om man bara ser bubblor och grafer, säger Anna Rosling Rönnlund, produktchef och medgrundare på Gapminder samt svärdotter till Hans Rosling.

Hon har skickat 36 fotografer till drygt 200 familjer över hela världen. I varje hem har de fotat kök, sopkärl, sovplats, toalett och cirka 130 andra funktioner. De har dessutom filmat ett 30-tal videoklipp hos varje familj och fyllt i ett fem-sidigt formulär med allt från inkomst till antalet sängar. Allt material har samlats i en databas.

Nu jobbar utvecklarna, som sitter i östra Ukraina, med användargränssnittet som ska göra det smidigt att navigera i materialet. Kanske för att undersöka hur duschens standard ökar när inkomsten växer. Eller för att upptäcka att en familj i Indien, med samma inkomstnivå som man själv, har ett hem som är ganska likt ens eget hem.

Utvecklingen har finansierats av Postkodlotteriet, och tjänsten kommer att vara gratis.

- Jag hoppas att det kommer att användas i samhällskunskapen i skolor över hela världen, säger Anna Rosling Rönnlund.

Nästa steg är att låta privatpersoner ladda upp bilder från sina egna hem.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Statistik i bubblor och bilder

Stiftelsen Gapminder utvecklar programvaran bakom Hans Roslings hyllade statistikpresentationer med bubblor och grafer.

I oktober lanseras Dollar Street, en ny typ av tjänst med dokumentärfoton från hem över hela världen.

Stiftelsen lanserar i höst även programvaran Vizabi, där Roslings kända bubbeldiagram integreras med ett stort antal lokala datakällor. Då kan statistiken brytas ner på enskilda kommuner och städer.

Gapminder finansieras av projektbidrag från exempelvis Ikea Foundation och Bill & Melinda Gates Foundation, av donationer och ersättningar från föredrag.

Charlotta von Schultz

Mer om: Hans Rosling

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt