Ronnie Leten ny ordförande för Ericsson

2017-10-09 14:34  
Ronnie Leten kliver in som ny ordförande för Ericsson. Foto: TT

Belgaren Ronnie Leten, som intill nyligen var hyllad vd för Atlas Copco, tar över ordförandeklubban i den kristyngda telekomtillverkaren Ericsson nästa år.

(Artikeln har uppdaterats)

Börsen gör tummen upp.

– Jag fick frågan formellt i fredags och svarade ja i lördags, säger Ronnie Leten till TT.

Valberedningen hade då, ungefär 5_6 veckor tidigare, frågat om han var tillgänglig. Sedan dess har Ronnie Leten sett över hur Ericsson-uppdraget passar ihop med andra åtaganden för att när den skarpa frågan kom i fredags snabbt kunna sätta ned foten.

– Jag gillar stimulerande utmaningar, säger han om att ta över det yttersta ansvaret i styrelsen för den svenska industriklenoden, som sedan flera år brottats med svåra lönsamhetsproblem och vikande marknadsandelar och även planerar genomgripande strukturåtgärder.

Han räknar med att kunna tillämpa de ledarskapsmetoder som han under sina år som Atlas Copco-chef och även som ordförande i Electrolux utvecklat. Det handlar i korthet om att få de anställda passionerade för det de jobbar med.

– Att de gillar sitt jobb, att de tycker om företaget och att de vill samarbeta. Det är något jag sätter högst upp på min agenda, säger han.

Innovation är en annan fråga som driver honom.

– Det finns alltid ett bättre sätt att göra saker. Det måste man tro på och söka efter. Innovation är inte bara att vara smart och att göra uppfinningar. Det handlar också om att vara först. Det är riktig innovation, säger Leten.

En tredje sak han tar fasta på är relationen till marknaden och kunderna, som köper varor och tjänster.

– Jag har tillämpat samma enkla koncept för Electrolux och i Atlas Copco. Det har skapat entusiasm bland de anställda och har fått dem att anstränga sig det där lilla extra.

TT: Men vad har du för bakgrund när det gäller telekom?

– Det är ett område där jag har mycket att lära mig och studera. Jag måste också arbeta nära folk i sektorn och i bolaget. Det finns definitivt gott om folk i Ericsson som har den kunskapen.

Ronnie Leten vill inte peka ut vilka problem han ser som de allvarligaste eller spekulera i några tänkbara åtgärder för att komma tillrätta med Ericssons vikande lönsamhet och marknadsandelar.

– Det vore väldigt respektlöst att i detalj svara nu. Den frågan kan du ställa om kanske ett år, när jag lärt känna företaget, säger han.

Ericsson-aktien stiger 1,5 procent efter beskedet och bland tunga ägare är det tummen upp.

”Ronnie Leten är en av Europas bästa företagsledare och värdeskapare. Den bästa tänkbara rekryteringen till ordförandeposten i Ericsson. Med Kurt Jofs stärks styrelsens samlade branschkompetens inom både telekom och it”, skriven en av huvudägarna, investeringsfonden Cevian Capitals ledare Christer Gardell, i en kommentar till TT.

Kurt Jofs föreslås också som ny i Ericssonstyrelsen. Han har tidigare varit chef för telekomjättens nätverksområde.

I samband med Ericssons nominering så har Electrolux meddelat att Leten lämnar sitt uppdrag som ordförande i vitvarutillverkarens styrelse till våren.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt