Robotkatt som hjälpmedel i terapi

2015-02-02 14:19  
Personer med demens blir ofta oroliga och utagerande. Robotkatten kan lugna och trösta dem, säger Lars Asplund. Foto: Robotdalen

En robotiserad katt ska berika livet för personer med demens eller intellektuella funktionsnedsättningar.

Den robotiserade terapikatten JustoCat har utvecklats i samarbete mellan robotik- och vårdforskare vid Mälardalens högskola, med hjälp av organisationen Robotdalen. Den är tänkt som ett komplement i vården av personer med demens, och i omsorg av personer med intellektuell funktionsnedsättning.

- Det blev produktionsstart i december och de första exemplaren är redan sålda i Sverige, Norge, Danmark och Holland. Nu för vi diskussioner med återförsäljare i Finland och Tyskland, säger JustoCats skapare Lars Asplund, professor i datavetenskap vid Mälardalens högskola.

JustoCat är konstruerad för att röra sig, andas och jama så verklighetstroget som möjligt. Men till skillnad från en levande katt, kan dess jamande stängas av vid behov, och den avtagbara pälsen är tvättbar för att möta institutionernas hygienkrav.

- Precis som en riktig katt så spinner den när du klappar den medhårs – den kommunicerar till dig att du gör rätt, säger Lars Asplund.

Tanken bakom JustoCat är att många människor har minnen av att umgås med katter, och inom demensvården används den så kallade reminiscensmetoden i terapeutiskt syfte. Genom att använda fysiska minnesväckare skapar man associationer, återupplivar bortglömda minnen och ökar viljan att kommunicera.

Enligt Lars Asplund har robotkatten uppvisat goda resultat under testning på personer med demens.

- Särskilt starkt intryck gjorde en patient som inte sagt ett ord på ett halvår. När han haft katten hos sig en tid, började han prata igen, till stor glädje för både vårdpersonalen och för sin son. Den gamle mannen tillbringade sina sista timmar med sonen på den ena sängkanten, och katten på den andra.Följ Ny Teknik på Facebook!

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt