Robotar åker skidor också

2015-02-03 15:08  
I videoklippet från University of Manitoba ses roboten staka sig fram, likväl som bromsa skidturen. Foto: University of Manitoba

Vi har sett robotar som går, springer, klättrar på stegar och kör bil. Nu är det dags att spänna på dem skidorna också.

Det är forskare vid University of Manitobas Autonomous Agents Laboratory som försett den lilla tvåbenta roboten Jennifer med ett par skidor och gett sig ut i snön.

Roboten har fått lära sig både längdskidåkning och utförsåkning – såväl plogning för att bromsa, som kantställning för att svänga.

"De varierande egenskaperna på snöig mark, och det snabba styrsvar som krävs vid utförsåkning, innebär stora utmaningar när det gäller rörelsebalans och utformning av gångstil hos humanoida robotar. Dessutom är det en utmaning att använda utrustningen i kyla," skriver forskarna på labbets hemsida.

Roboten är av en typ som kallas Darwin-Op, utvecklad av den koreanska robottillverkaren Robotis i samarbete med tre amerikanska universitet, just för att användas inom robotforskning.

Skidåkande Jennifer kommer att delta i robottävlingen Darwin-Op Humanoid Application Challenge som arrangeras inom ramen för robotkonferensen ICRA 2015 i Seattle i maj.

(Video nedan).

<iframe width="468" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/3jesBT-xp1A" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Mats Lewan

Mer om: Robot Humanoid

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt