Robot testar pekskärmens livslängd

2015-12-14 15:46  
Robot testar livslängden på pekskärm. Foto: Fraunhofer IPA

Hur länge klarar pekskärmen att någon petar på den? En robot kan på bara några dagar genomföra tiotusentals pekskärmskommandon.

Tyska Fraunhoferinstitutet IPA har utvecklat en robot som kan programmeras för att utföra olika typer att kommandon på en pekskärm med metoder som kan återupprepas i tiotusentals cykler.

Det ska hjälpa tillverkare av olika apparater som manövreras med pekkommandon att testa hur länge skärmarna håller. För tillverkarna är det viktigt när man ska bestämma uppbyggnaden av skärmen och ta hänsyn till garantivillkor.

För varje skärm tar forskarna tillsammans med skärmtillverkarna fram typiska rörelsemönster beroende på vad skärmen ska användas till. Det gäller såväl vilket tryck den utsätts för som hur en finger kommer att dra runt symboler på skärmen.

Mätverktyg för roboten kommer att simulera såväl fingrar som exempelvis stift, som kan förväntas ge olika koncentrerat tryck på skärmen.

Fraunhoferforskarna har exempelvis kunnat styra en robot så att den utför en mängd pekuppgifter på en uttagsautomat.

För apparattillverkarna har den automatiska testningen fördelen att förhållandena hela tiden är lika och att förfarandet kan upprepas, säger Milad Geravand vid Fraunhoferinstitutet IPA.

Håkan Abrahamson

Mer om: Pekskärm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt