Rivstart för nytt bolag med flexibel nätteknik

2012-02-07 13:24  

Fördela nätkapacitet i serverhallen på ett ögonblick. Det utlovar Kalifornienbaserade Nicira med sin nyligen presenterade teknik. Tekniken har fått mycket uppmärksamhet och sägs kunna förnya nätbranschen.

Niciras teknik kallas NVP – Network Virtualisation Platform – och är ett slags välkommen parallell till så kallad virtualisering för servrar.

I båda fallen handlar det om att fördela resurser så effektivt som möjligt i datahallar.

Begreppet föddes redan på 60-talet men har under det senaste decenniet fått stort genomslag genom teknik från bland annat VM Ware. Det handlar då om så kallade virtuella servrar – programvara som skapar flera servrar på en och samma serverdator, och där varje sådan virtuell server upplevs på alla sätt och vis som en ensam dator med eget operativsystem av det program som körs på servern.

Poängen är dels att programvaran får en egen, säker och ostörd miljö, dels att virtuella servrar kan flyttas under pågående drift mellan olika serverdatorer. Tekniken används i dag flitigt i datorhallar, exempelvis för molntjänster som nås från internet, för att kunna tilldela resurser utifrån belastningen på tjänsten i varje ögonblick.

Vinsten är också att man slipper stå med outnyttjad datorkraft.

Hittills har dock nätverkskapaciteten till varje serverdator inte kunnat anpassas lika flexibelt.

Niciras teknik ska råda bot på detta. Grundidén är att skapa virtuella nätverk ovanpå det fysiska nätverket. De virtuella nätverken ska liksom virtuella servrar kunna flyttas och dimensioneras under drift, utan avbrott. Ett fysiskt nätverk ska kunna innehålla flera virtuella, och av flera fysiska nätverk ska man kunna skapa ett kraftfullare virtuellt nätverk.

Redan nu har Nicira bland annat AT&T, Ebay, Fidelity Investments, Rackspace och japanska NTT som kunder. Flera av dem uttalar sig mycket positivt i företagets första pressmeddelande.

Det är osäkert om tekniken kan ses som ett hot mot etablerade jättar inom nätverksteknik som Cisco, eller om det blir en värdefull partner.

Niciras NVP ska inte blandas ihop med VPN – Virtual Private Network. VPN är också ett virtuellt nätverk, men VPN-tekniken är speciellt utvecklad för att ge en skyddad, krypterad förbindelse över ett publikt nätverk. Flexibel tilldelning av kapacitet är alltså inte avsikten med VPN.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt