Rivstart för Googles Skype-utmanare

2010-08-27 10:36  

På ett dygn kopplades över en miljon samtal via Googles utmaning mot Skype – den nya möjligheten att ringa vanliga telefoner gratis, direkt från eposttjänsten Gmail.

”Over 1.000.000 calls placed from Gmail in just 24 hours!”, skrev Google på Twitter under torsdagen.

Då hade det gått ett dygn sedan premiären av tjänsten som innebär att man kan ringa vanliga telefonnummer från eposttjänsten Gmail, som har 200 miljoner användare.

Därmed får Skype – som med över 120 miljoner användare idag dominerar marknaden för gratis röstchatt – en ny tuff utmanare.

Sedan tidigare har Gmail liksom Skype gratis röst- och videochatt mellan datorer med pluginprogrammet Google Talk, men hittills har man inte som i Skype kunnat ringa till vanliga telefoner.

Inledningsvis fungerar Googles rösttjänst bara från USA. Amerikanska användare kan dock ringa helt gratis till fasta nummer i USA och Kanada, till skillnad från Skypeanvändare som får betala omkring 15 öre i minuten.

Googles löfte om gratissamtal i Nordamerika gäller året ut. Till övriga världen gäller ungefär samma prisnivå som hos Skype.

Google förstärker också bilden av att vara teleoperatörernas fiende nummer ett. Telefontjänsten i Gmail kan kopplas till Google Voice – en ett år gammal telefonitjänst som även den bara finns i USA än så länge.

Med Google Voice kan en användare bland annat koppla en rad telefoner till ett enda gratis nummer från Google. Dessutom kan man få inlästa röstmeddelanden omformade till text via epost och lyssna på inkommande samtal innan man svarar.

Google Voice utmanar teleoperatörer i USA inte minst eftersom inkommande samtal är gratis – annars betalar man alltid för inkommande samtal i USA.

Och för dem som redan använder Google Voice ringer det nu automatiskt även i datorn, om man har Gmail igång.

Google Voice finns redan för mobiltelefoner. Om Google dessutom kan integrera gratis telefoni via Gmail i sitt operativsystem Android, det snabbast växande operativsystemet på mobiltelefonmarknaden, får mobiloperatörerna se upp.

Ny Teknik har bett svenska teleoperatörer om en kommentar till Googles gratissamtal och fått svaret att situationen skiljer sig regulatoriskt mellan USA och Europa.

Den väsentliga skillnaden är att operatörer i USA inte behöver betala andra operatörer för att koppla samtal till deras kunder – så kallade termineringsavgifter. I stället får kunder i USA, som sagt, betala för inkommande samtal.

Därför är utgående gratissamtal lättare att erbjuda i USA.

Mats Lewan

Mer om: Google Telefoni

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt