Ris och ros till regeringens budgetförslag

2013-09-18 14:46  

Näringslivet är mestadels positivt till regeringens framtida satsningar.

Organisationen Företagarna välkomnar flera av åtgärderna i regeringens budgetförslag, till exempel regelförenklingar och genomförande av investeraravdraget, som innebär ett skatteavdrag för personer som satsar pengar i mindre företag.

Men Företagarna gillar inte att 20 miljarder av reformutrymmet på 24 miljarder används för att stärka hushållens ekonomi i stället för att användas för att stärka tillväxten i näringslivet. Företagarna vill se satsningar för att sänka anställningskostnader, öka tillgången till kompetent arbetskraft och förbättra finansieringsmöjligheterna.

Tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation Almega gillar det femte jobbskatteavdraget men saknar en genomgripande skattereform. Förslaget att utreda beskattningen av de så kallade personaloptionerna tycker Almega är positivt.

”En gynnsam beskattning av personaloptioner kommer att betyda att mindre snabbväxande företag inom till exempel it-sektorn kommer att kunna rekrytera och behålla nyckelpersoner under en investeringstung tillväxtfas,” skriver Almega i ett pressmeddelande.

Svenskt Näringsliv tycker att regeringen tar små steg åt rätt håll i höstbudgeten, men behöver fokusera på att uppmuntra fler företagare att investera och anställa.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt