Riksdagsmajoritet vill ha koll på datalagring

2011-02-11 15:26  

Vilka trafikuppgifter ska lagras? Hur?  Regeringen kan tvingas fråga riksdagen i viktiga detaljfrågor när Datalagringsdirektivets införs.  Det vill nämligen en majoritet i riksdagens mäktiga Konstitutionsutskott.

Införandet av Datalagringsdirektivet, regler för hur operatörer ska lagra trafikuppgifter, ställer till problem för minoritetsregeringen.

Sverigedemokraterna vill inte stödja att trafikuppgifterna lagras i databaser utomlands, utan bara i Sverige.

Nu vill dessutom en majoritet — S, VP och Mp samt SD—  i riksdagens tunga Konstitutionsutskott, KU, använda en undantagsparagraf i grundlagen Regeringsformen.

Med hjälp av den vill oppositionen och SD se till att riksdagen behåller kontrollen av utformningen av tunga detaljkrav.

Regeringen föreslås underställas riksdagen när man ska besluta om detaljerade föreskrifter till de nya lagändringar som föreslås.

I två fall måste man då fråga riksdagen: Detta dels när det gäller vilka trafikuppgifter som operatörerna ska spara, dels hur dessa ska skyddas under lagringstiden.

Det framgår av det yttrande som KU beslutade om i torsdags. Yttrandet har skickats till Justitieutskottet som just nu handlägger ett betänkande om hur EU:s Datalagringsdirektiv ska införas i Sverige.

Partierna inom regeringsalliansen M, C, F och KD går emot förslaget och anser att undantagsparagrafen inte kan användas i  ett fall som detta.

De anser att paragrafen bara kan användas när det handlar om ”fara i dröjesmål” och jämför med reglerna kring smittskydd. Exempelvis kan regeringen bestämma föreskrifter för vilka sjukdomar som kan klassas som samhällsfarliga i brådskande fall. Men reglerna måste i efterhand prövas i riksdagen.

Allianspartierna och Sverigedemokraterna säger dock ja till propositionen i sin helhet, medan oppositionen vill se över EU:s Datalagringsdirektiv.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt