Riksdagen röstar om ny luftvärnsrobot

Iris -T

Svenska försvaret och regeringen vill ha en ny luftvärnsrobot efter Robot 70. Men s, v och mp anser att underlaget brister. Både pris och behov bör utredas, anser oppositionen.

I eftermiddag, tisdag, ska riksdagen rösta om huruvida man ska säga ja till att regeringen får köpa in nya luftvärnsrobotar.

Tanken är att ersätta dagens kända svenska system Robot 70, som trots uppgraderingar under många år, nu ska avvecklas eftersom det anses falla för ålderstrecket.

Enligt uppgift till Ny Teknik vill försvarsmakten köpa den nya markavfyrade roboten IRIS-T, som utvecklas av tyska försvarsföretaget Diehl Defence och i samarbete med ett europeiskt konsortium, där svenska Saab AB ingår.

Roboten finns i två varianter som kan avfyras från marken, dels för kort räckvidd, dels för medellånga distanser.

Svenska försvaret använder i dag en flygburen version på stridsflygplanet Jas 39 Gripen, då kallad Robot 98.

S, v och mp har reserverat sig i försvarsutskottet. Man anser att regeringens materielunderlag har brister och att det inte uppfyller kraven på underlag som riksdagen behöver för att kunna göra sitt ställningstagande. Bland annat saknas uppgifter om vad ett nytt system kan komma att kosta.

Oppositionspartierna anser dessutom att man kan vänta och låta den pågående parlamentariska Luftförsvarsutredningen utreda behovet av en ny luftvärnsrobot. Utredningen ska lämna en första delrapport om luftförsvaret fram till 2040, nästa år. Och senast den i den sista december 2014 lämna sitt slutbetänkande.

Niklas Dahlin

Mer om: Luftförsvar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt