Riksbanken vill införa e-kronor

2016-11-16 15:19  
Bitcoin. Foto: Alamy

Sverige var först i världen med att ge ut papperssedlar. Nu ligger vi i framkant när det gäller nedmonteringen av kontantsamhället. Därför överväger Riksbanken att, som första centralbank, införa en elektronisk valuta.

(Artikeln har uppdaterats)

Den tekniska utvecklingen med olika elektroniska betalningslösningar har kraftigt minskat behovet av sedlar och mynt. Samtidigt har det också blivit svårare att få tag i kontanter för den som fortfarande föredrar det.

Huruvida det är de kommersiella bankerna som ska bestämma om allmänhetens tillgång till centralbankspengar är något som vice riksbankschef Cecilia Skingsley funderar över. Nu överväger Riksbanken att införa ett elektroniskt komplement till sedlar och mynt som Skingsley valt att kalla en ”e-krona”

Arbetet med att säkerställa ett säkert betalningsväsende ser hon som en av Riksbankens viktigaste uppgifter.

– Därför att till skillnad från pengar som är utgivna av banker så har kontanter som Riksbanken ger ut särskilda egenskaper. De går inte i konkurs och de har statens lagstiftnings- och beskattningsrätt bakom sig, säger hon.

Sedlar och mynt är anonyma, är i sig själva inte räntebärande och innebär ingen kreditrisk så länge de inte är insatta på ett bankkonto.

– Poängen är att även de människor som bor i Sverige som inte kan vill eller får tillgång till de kommersiella banktjänsterna också ska få en möjlighet att delta i samhällsekonomin och göra sina dagliga transaktioner. Då skulle en riksbanks-e-krona kunna vara ett alternativ för dem.

I slutet av oktober uppgick värdet på sedlarna och mynten i omlopp till 63 miljarder kronor, 36 procent lägre än för fem år sedan. Sverige är det land i världen där nedmonteringen av kontantsamhället går snabbast. Därför är det bråttom att hitta en relevant lösning, enligt Skingsley, som samtidigt betonar att Riksbanken inte har fattat något beslut om en elektronisk valuta ännu.

Riksbanken har en rad frågor, både tekniska och juridiska, att ta ställning till innan det skulle kunna bli aktuellt att ge ut elektroniska pengar till allmänheten. Ska valutan exempelvis finnas på någon form av betalkort eller i en app? Ska den finnas på ett konto hos Riksbanken och hur ska det i så fall administreras?

– Inom två år ska vi ha tillräckligt mycket svar på våra frågor för att kunna ta ställning, säger hon om tidsplanen för att eventuellt införa en e-krona.

Men kontanterna kommer inte att försvinna, åtminstone inte ännu. E-kronan ska, om den blir verklighet, bli ett komplement.

Mer om: Bitcoin E-krona

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt