Riksbanken: ”Vi ska bygga en e-krona”

2018-10-26 09:22  

E-kronan är ett steg närmare att bli verklighet. Nu ska Riksbanken bygga en teknisk lösning.

Under torsdagmorgonen släppte Riksbanken sin andra delrapport i sitt e-kronaprojekt. Där framgår det att man bestämt att satsa vidare på projektet.

– Nästa steg i riksbankens arbete med e-kronan bör vara att bygga en e-krona för att på så sätt lära mer och pröva vilka tekniska lösningar som är användbara och möjliga att förverkliga, säger Eva Julin projektledare för Riksbankens e-kronaprojekt.

Riksbanken har nu tre uppgifter att ta itu med: ”börja utforma en teknisk lösning för en e-krona, tar fram förslag på lagändringar som behövs för att tydliggöra Riksbankens mandat” och ”en e-kronas legala ställning”, samt fortsätta utreda de ekonomiska aspekterna av en e-krona”

E-kronan med samma egenskaper som svensk krona

Riksbanken har tidigare varit tydliga med att en e-krona skulle ha samma egenskaper som en svensk krona. En svensk krona utgör en fordran på centralbanken. Utöver denna egenskap som värdebevarare ska den också fungera som räkneenhet och som betalningsmedel. Samma egenskaper skulle en e-krona ha, utöver att den skulle vara ”elektroniskt tillgänglig dygnet runt året om och tillgänglig i realtid eller nära realtid”.

”En e-krona antas vara brett tillgänglig för allmänheten, men kommer inte nödvändigtvis vara en kryptovaluta eftersom det valet styrs av teknik”, skrev myndigheten i sin första rapport i e-kronaprojektet.

Läs mer: Här är storbolagens förslag till en e-krona

Det Riksbanken tidigare föreslagit är en hybrid av en registerbaserad och en värdebaserad lösning. ”I en registerbaserad e-krona finns tillgodohavandet lagrat centralt i en databas”, har Riksbanken skrivit. En värdebaserad lösning bygger på att e-kronan finns lokalt hos användaren, på ett särskilt betalkort eller via en app i telefonen. Den senare lösningen skulle tillåta användning av en e-krona även om användaren saknar uppkoppling.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt