Ricoh lanserar helt ny kameraidé

2009-11-10 09:49  
Ricoh GXR. Bildenhet med makroobjektiv på väg att skjutas in i huset.

Ett enkelt kamerahus som bas, och utbytbara intelligenta linsenheter som också innehåller bildelektroniken. Ricoh GXR är en ny typ av systemkamera.

Där det gängse sättet att tillverka systemkameror är ett kamerahus med sensor och processor, och till detta utbytbara objektiv, så väljer Ricoh att plocka bort intelligensen från huset och integrera den med optiken.

Till modellen GXR som nu presenteras finns inledningsvis två kameraenheter till huset.

Den ena har en fast brännvid på motsvarande 50 mm omräknat till småbildsformatet. Den har även makroläge med såväl autofokus som manuell skärpeinställning. I denna bildenhet sitter en cmos-sensor på 12,3 megapixel.

Den andra enheten är en zoom i brännviddsområdet 24 - 72 mm i småbildsformat. I denna enhet finns en ccd-sensor på 10 megapixel, och är försedd med skakreducering för långa slutartider i teleläge.

Senare lovar Ricoh komplettera utrustningen med teleobjektiv, enhet för 3D-fotografering med dubbla linser, undervattensenhet m m.

GXR ska finnas i den svenska fotohandeln till jul. Svenska priser är ännu inte angivna, däremot riktpriser i euro. Huset ska kosta 490 euro, makronormalen 670 euro och zoomobjektivet får en prislapp på 370 euro.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt