Rick Falkvinge på amerikansk topplista

2011-11-29 10:25  
Falkvinge - en tänkare. Foto: Scanpix

Rick Falkvinge, piratpartiets grundare, finns med på en amerikansk lista över världens 100 intressantaste tänkare under år 2011. Den amerikanska tidningen Foreign Policy har för tredje året i rad gjort en lista över människor och intellektuella i världen som presenterat de mest spännande idéerna under året.

På plats 98 på listan finns Piratpartiets grundare Rick Falkvinge som tagits med "for taking Pirates into politics" (för att ha tagit Pirater in i politiken) och grundat Piratpartiet som nu finns i 25 länder.

Listan toppas av en handfull av de mest framträdande personerna bakom den arabiska våren. Här finns exempelvis Manal al-Sharif, den saudiska datakonsulten och kvinnoaktivisten som lade ut en video på Youtube som visar när hon kör bil, vilket traditionen förbjuder kvinnor i hennes hemland Saudiarabien, där kvinnor nu ska få rösträtt år 2015 (med makens tillstånd).

Här finns också egyptiern och demokratiaktivisten Wael Ghonim, som arbetade med marknadsföring åt sökmotorföretaget Google i Kairo, och demokratiaktivisten Mohamed Elbaradei, det internationella atomenergiorganet, IAEA:s, tidigare generaldirektör.

På plats 13 finns Microsoft-grundaren Bill Gates och hans fru Melinda, som tillsammans driver den filantropiska stiftelsen "The Bill and Melinda Gates Foundation" och som sedan 1994 finansierat och väglett stora medicinska projekt i världens fattigaste länder. Bland annat har man arbetat för att stoppa fallen av malaria som minskat med 20 procent i världen sedan år 2000.

På plats 17 finns också grundaren av nätverksbolaget Facebook, amerikanen Mark Zuckerberg, tillsammans med Jack Dorsey, ordförande i likaså sociala sajten Twitter.

De utmärker sig "for changing how we do just about everything - even overthrow governments" ( för att ha ändrat hur vi gör nästan allting - till och med att omkullkasta regeringar).

Under motivet ”for shaping the new world of government transparency” ( för att ha skapat en ny värld av öppenhet inom regeringar)  hamnar den ryske juristen och bloggaren Alexey Valany som nummer 24 på listan med sin antikorruption-sajt RosPil.info, som sparat den ryska regeringen miljontals rubler genom att avslöja korrupta upphandlingar.

På samma plats, 24, finns också den tidigare Wikileaksmedarbetaren,tysken Daniel Domschiet-Berg,  som länge var tvåa under ledaren Julian Assange, och ”fokuserade på att avslöja korruption snarare än att som Assange jaga den stora vita valen, USA”, skriver Foreign Policy.

Också på nummer 24 finns tunisiern Sami Ben Gharbia, en bloggare och förkämpe för mänskliga rättigheter som pumpade ut tunisiska korruptionshemligheter hämtade ur  skörden av de tusentals amerikanska UD-telegram som läcktes via Wikileaks. Han skapade ”Tunileaks” via gruppbloggen  Nawaat.

Mer om: Piratpartiet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt