Reservdelar till bilen skickas med drönare på Värmdö

2015-04-17 09:34  

Fattas ett oljefilter eller ett tändstift? Bilserviceföretaget Mekonomen testar drönare för att leverera lättare förbrukningsvaror till en av sina kunder på Värmdö utanför Stockholm.

Drönaren är en så kallad kvadkopter av samma typ som ofta används av proffsfotografer. Drönarleveranserna startade som ett hobbyprojekt av anställda hos Mekonomen.

- Det har utvecklats till ett verktyg där vi spar mycket tid genom att kunna leverera delarna fågelvägen i stället för via slingriga bilvägar, säger Alexander Rantzow, Affärschef på Meknomen på Värmdö.

Under ett antal testflygningar har drönaren flugit med lättare paket med oljefilter, tändstift och andra förbrukningsvaror till en verkstadskund.

- Vi är ännu i teststadiet men vi ser många möjligheter. Bland annat att kunna nå otillgängliga områden snabbare via fågelvägen, högre flexibilitet och tillgänglighet genom att kunna leverera oberoende av ledig bil eller förare och inte minst den positiva effekten med minskade fordonsutsläpp och miljöpåverkan, säger Marcus Larsson, vice vd på Mekonomen Group.

För att transportera lasten används ett nät som fästs på drönaren. Drönaren har förprogrammerats att flyga till den aktuella adressen. Efter att ha lämnat av lasten flyger drönaren tillbaka till startplatsen. Det är möjligt att följa resan live via mobil som kopplas mot drönarens webbkamera.

Marie Alpman

Mer om: Drönare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt