Rekordsnabbt för 4G

2011-01-14 10:21  

Mobiloperatörerna älskar 4g. 128 operatörer har redan bestämt sig för att investera i den nya tekniken. Så snabbt har de aldrig tidigare anammat en ny mobilgeneration.

Telia Sonera blev för ett år sedan första 4g-operatör i världen när tjänsten lanserades i Stockholm och Oslo.

Nu, bara ett år senare, finns det 17 stycken 4g-nät i bruk i 12 länder.  Bland annat i Sverige, Norge, Tyskland, USA, Hong Kong och Japan.

Ericsson har än så länge fått kontrakt från elva operatörer, varav nio har namngivits.

Men det finns alltså 128 operatörer i ett 50 -tal länder som redan har bestämt sig för att investera i en utbyggnad. Dessutom testas 4g av ytterligare ett 50-tal operatörer. 

Så snabbt har mobilvärlden aldrig tidigare anammat en ny teknik ett år efter den första kommersiella lanseringen.

– Även om många har bestämt sig för 4g, så tar det tid innan förhandlingarna är avklarade och kontrakten är undertecknade. Men Vi förhandlar med många , säger Minako Nakatsuma Olofzon, presstalesperson på Ericsson.

Häromdagen blev det klart att SK Telecom, en an annan av världens stora operatörer, kommer att erbjuda sina kunder 4g i juli i år.

Mobilbranschens intresseorganisation GSMA, som presenterar siffrorna, uppger också att minst 64 operatörer väntas ha 4g-nät i bruk i slutet av nästa år.

Framgången för 4g gynnar förstås marknadsledaren Ericsson. Men konkurrensen från Huawei och Nokia Siemens är stentuff. Även kinesiska ZTE, Alcatel-Lucent  och nykomlingen i dessa sammanhang– koreanska Samsung - finns med bland utmanarna.

Häromdagen blev det klart att SK Telecom i Korea, en an annan av världens stora operatörer, kommer att erbjuda sina kunder 4g i juli i år.

Ericsson har fått 4g-kontrakt från stora operatörer som AT&T och Verizon i USA, NTT Docomo i Japan, samt från Telia Sonera i Sverige, Finland och norra Norge.  Dessutom mindre uppdrag som exempelvis Metro PCS i USA, Vodafone i Tyskland, DNA i Finland, och TDC i Danmark.

Huawei uppger att man har 26 stycken 4g-kontrakt, varav 12 är offentliggjorda med kundens namn.  Det betyder att man har fler skalper än Ericsson än så länge, räknat i antal kontrakt. Kineserna har bland annat 4g-kontrakt  hos Telia Sonera och Telenor i Norge. Uppdraget från Telia Sonera gäller södra Norge inklusive Oslo,  medan Telenor vill ha ett nationellt 4g-nät i kombination med ett moderniserat gsm och 3g-nät.

Huawei har också tagit 4g-skalper i Sverige, 4g-uppdraget från Tele2 och Telenor, samt hos Vodafone i Tyskland och Aero2 i Polen.

Mer om: 4G Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt