Regler kring söktjänster kan skärpas

2016-01-25 09:13  
Stopp för annonsfri surf. Foto: Fredrik Sandberg

I höst kan det komma förslag om skärpta regler för söktjänster på nätet, som väcker omfattande missnöje genom att publicera detaljerad information om enskilda privatpersoner.

Förra året vände sig hundratals svenskar till Datainspektionen för att klaga på söktjänster som Merinfo.se, Hitta.se, Ratsit, Eniro och Birthday.se. Många känner sig kränkta av att webbplatserna publicerar information om exempelvis fordonsinnehav och personkopplingar, enligt inspektionen. Men myndigheten kan inte göra något, eftersom företagen bakom tjänsterna har så kallade utgivningsbevis och därmed inte omfattas av personuppgiftslagen.

Mycket tyder dock på att reglerna kring nätbaserade tjänster som dessa kommer att skärpas. 2014 fick den så kallade Mediegrundlagskommittén i uppdrag att bland annat analysera om skyddet för den personliga integriteten när det gäller den här typen av tjänster är tillräckligt. Senast den 1 september i år ska uppdraget redovisas.

Anders Eka, justitieråd vid Högsta domstolen och ordförande i kommittén, vill inte säga vartåt det barkar.

– Det är en parlamentarisk kommitté, med många ledamöter. Jag kan inte svara på den frågan i dag, säger han.

Av direktiven till utredningen, som tillsattes sedan nättjänsten Lexbase vållat omfattande debatt genom att publicera rättslig information om privatpersoner, framgår dock att åtminstone den förra regeringen hade en kritisk syn på de söktjänster som publicerar personuppgifter.

"Det kan ifrågasättas om dessa webbplatser ägnar sig åt sådan massmedial verksamhet som det frivilliga grundlagsskyddet främst är avsett att skydda", heter det i direktiven.

Datainspektionen vill stoppa de tjänster som lägger ut privata och känsliga uppgifter och har krävt en grundlagsändring, något som kräver två riksdagsbeslut med ett riksdagsval emellan.

– Det här innebär en försvagning av skyddet för den personliga integriteten. Datainspektionen är generellt sett emot den här effekten av utgivningsbevisen, säger Camilla Sparr, jurist på myndigheten.

  

  

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt