Regeringsinsatser för öppen data

2017-05-15 18:03  
Ardalan Shekarabi (S). Foto: Patrik C Österberg / IBL

Sverige har halkat efter i arbetet med öppen data. Nu vill regeringen att utvecklingen ska gå snabbare, skriver civilminister Ardalan Shekarabi (S) på DN Debatt.

Det kan möjliggöra datadriven innovation och hjälpa offentlig sektor, exempelvis leda till effektivisering och smarta, nya tjänster.

Statskontoret får regeringens uppdrag att kartlägga hinder för vidareutnyttjande av offentligt producerad data, samtidigt som Tillväxtverket får i uppdrag att främja öppen data och datadriven innovation.

Grunddata ska vara basen i den datadrivna förvaltningen. Ekonomistyrningsverket ska lämna förslag till en finansieringsmodell för avgiftsfritt informationsutbyte av grunddata mellan myndigheter och kommuner och landsting.

OECD får samtidigt regeringens uppdrag att göra en översyn och komma med förslag på hur Sverige kan öka takten i utnyttjandet av data i offentlig sektor.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt