Regeringen vill göra Sverige världsbäst på e-hälsa

2016-03-14 14:46  
Sjukvårdsminister Gabriel Wikström. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Regeringen vill att Sverige ska bli bäst i världen på e-hälsa till 2025. Sjukvårdsministern lovar nya strukturer och ny lagstiftning som ska göra det möjligt.

Regeringen presenterar tillsammans med Sveriges kommuner och landsting en vision om att Sverige ska bli bäst i världen på digitalisering inom sjukvärden. Det är ett område som i dag ligger efter många andra dela av samhället när det gäller att utnyttja digitaliserings möjligheter, enligt sjukvårdsminister Gabriel Wikström.

– Sverige har legat i framkant av digitaliseringen i sjukvården, men det har gjort att vi har byggt in oss i system och gränsdragningar som i dag gör det svårare att utnyttja den potential som finns, säger han.

Ett konkret exempel är att ta fram ett lagförslag för en gemensam läkemedelslista, så att en läkare som skriver ut medicin kan se vilka andra läkemedel som patienter tar. En nationell struktur och en anpassad lagstiftning skulle även göra det lättare för små aktörer och startups att göra produkter frö sjukvården enligt Gabriel Wikström.

Den stora utmaningen ligger enligt honom i att få alla olika aktörer att samarbeta och att reformera lagstiftningen.

– Att få en modern lagstiftning är inte lätt och det finns många olika intressen men det är helt nödvändigt för att vi ska kunna ha en digitalisering av sjukvården, säger Gabriel Wikström.

 

 

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Torill Kornfeldt

Mer om: E-hälsa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt