Regeringen utvärderar buggning

2008-12-18 12:37  

Sedan ett år tillbaka får rikskriminalen och Säpo avlyssna misstänkta kriminella i hemlighet med hjälp av dolda mikrofoner. Men redan nu ska en regeringsutredning undersöka om och hur polisen följer reglerna kring buggning.

Regeringen har i dag torsdag beslutat att tillsätta en utredning kring hur rikskriminalen och Säpo tillämpar lagen om hemlig rumsavlyssning (buggning), samt "lagen om åtgärder för att förhindra vissa särskilt allvarliga brott".

Den senare innebär att polisen får möjlighet att använda hemlig avlyssning i syfte att förhindra eller förebygga särskilt grova och svåra brott.

Bägge infördes för ett år sedan, och regeringen vill nu utvärdera om lagarna fått effekt och minskat brottsligheten. Man vill också veta om reglerna kring rättssäkerhet är tillräckliga och vilken inverkan lagarna haft på den personliga integriteten.

Dessutom ska utredaren, som utses inom kort, ta fram förslag till en bestämmelse som förbjuder polisen att avlyssna samtal mellan en enskild och präster, journalister och läkare, i syfte att i förväg förhindra brott.

Det vill säga utredaren ska föreslå en begränsning av "lagen om åtgärder för att förhindra vissa särskilt allvarliga brott". Uppdraget ska vara klar den 1 juli i sommar, skriver justitiedepartementet i ett pressmeddelande.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt