Regeringen säger ja till cyberattacker

2015-04-23 13:57  
Foto: All over press

Försvarsmakten har länge velat få genomföra egna cyberattacker. Nu säger regeringen ja.

Den rödgröna regeringen förslår nu i den försvarspolitiska proposition som man beslutade om i dag, att Försvarsmakten ska få rätt att utveckla en förmåga att bedriva it-attacker.

Svensk militär har länge velat att cyberområdet ska bli ett femte offensivt operativt område - vid sidan av dagens fyra operativa miljöer: mark, sjö, luft och rymd.

I dag uppges man endast ha defensiva förmågor när det gäller it-miljön.

Bakgrunden är att regeringen anser att Sverige behöver rusta sig för att bättre hantera civila och militära hot i it-världen. Samma sak menade också den parlamentariska försvarsberedningen i fjol.

I en intervju i DN för en månad sedan uppgav försvarsminister Peter Hultqvist att Sverige ständigt och dagligen utsätts för it-attacker av olika slag.

- Sverige utsätts kontinuerligtför olika typer av riktade angrepp, ofta mycket precisa, som skulle kunna orsaka stor skada. Detta pågår dagligen och är riktat mot svenska företag och myndigheter. I flera fall handlar det om utländska underrättelseorganisationer som står bakom de här angreppen, säger han.

Peter Hultqvist beskriver den offensiva förmågan som en typ av motanfall, som ska avskräcka privata och statliga aktörer från att ge sig på svenska it-miljöer.

Ingen inom Försvarsmakten vill i dag kommentera regeringens förslag innan det expedierats i nästa vecka.

Men i ett underlag till regeringen skriver Försvarsmakten att den offensiva cyberförmågan ska utnyttjas vid nationella operationer i kris eller i krig, och vara baserad på internationell humanitär rätt och krigets lagar. Det senare innebär bland annat att civila offer och exempelvis attacker mot sjukhus ska undvikas.

Det är oklart om även Försvarets radioanstalt, som ju är en civil myndighet som främst arbetar på uppdrag av regeringen och Försvarsmakten, också kommer att få rätt att utföra cyberangrepp.

Enligt Fredrik Wallin, talesperson på FRA, får myndigheten besked om hur försvarspropositionen påverkar FRA efter sommaren.

- Vad gäller den eventuella offensiva cyberförmågan vet vi ingenting i dag, säger han.

Propositionen lämnas nu till riksdagen som ska fatta beslut i sommar. Den innebär också bland annat att försvarsanslagen ökar med 10,2 miljarder kronor under fem år framåt.

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt