Regeringen nobbar DNA-register över svenskar

2004-01-21 07:17  

Regeringen säger nej till ett DNA-register över alla svenskar. Däremot ska man utreda om det går att sänka kraven på vilka som kan registreras i ett DNA-register och när. Det svaret gav justitieminister Thomas Bodström kd-ledaren Alf Svensson vid riksdagens interpellationsdebatt idag.

- Idag får polisens DNA-register bara innehålla uppgifter om analys av ett prov från en person som dömts för vissa särskilt allvarliga brott och analysen har gjorts vid utredningen av brottet, sa Bodström. Men med framstegen inom DNA-tekniken kan DNA-analys vara till nytta i alla skeden i ett brottmål, ansåg han. En stor fördel med DNA-analys är att kunna fria oskyldigt misstänkta från brottsmisstanke, framhöll han.

Thomas Bodström har nu tillsatt en utredning om saken. Den ska genomföras av Ann-Mari Begler, överdirektör vid Rikspolisstyrelsen. Hon ska också utreda om det behövs särskild lagstiftning i frågan. Arbetet ska vara klart den 31 maj i år.

Alf Svensson ville också veta vad justitieministern skulle göra åt rättsläget kring beslag ur biobanker som till exempel ur det så kallade PKU-registret i höstas. Svensson själv ansåg att rättegångsbalken gav polisen rätt att beslagta Mijailo Mijailovics blodprov ur det registret.

Thomas Bodström ville inte uttala sig i det enskilda fallet men gav Alf Svensson rätt i princip.

- Om det skulle visa sig att rättsläget inte är tillfredsställande på detta område så är det en uppgift för regeringen att vidta de åtgärder som kan behövas, sa han.

Huddinge sjukhus utlämnande av Mijailovics blodprov ur sin biobank har kritiserats häftigt av både politiker och forskare. Man menar att den nya biobankslagen inte ger dem som förvaltar proverna i en biobank tillåtelse att lämna ut prover utan donatorns/patientens samtycke.

- Att använda dem till andra ändamål som inte inbegriper vård är att bryta det kontrakt man upprättat med patienten. Det är knappast meningen att man ska lämna ut prover med full identitet och dessutom till en instans - polisen - som inte är kopplad till vården, sa till exempel Joakim Dillner, till Ny Teknik i höstas. Dillner är professor i virologi, Lund och samordnare av det svenska biobanksprogrammet, finansierat av universiteten och Wallenbergstiftelsen.

Kerstin Österberg

Mer om: Biobanker

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt