Regeringen lade ut it-drift utan skyddsavtal

2017-10-09 15:44  
Företaget Atea haft tillgång till regeringskansliets nätverk, avslöjar Dagens Nyheter. (Bilden är ett montage) Foto: Fredrik Sandberg / TT, Thomas Winje Øijord / Scanpix NORGE / TT

Regeringskansliet har outsourcat hantering av it-underhåll och gett tillgång till känslig nätverksinfrastruktur till externa leverantörer – utan ett säkerhetsskyddsavtal.

(Artikeln har uppdaterats)

Det kan strida mot lagen, skriver Dagens Nyheter.

Mellan 2012 och 2017 har företaget Atea haft tillgång till regeringskansliets nätverk i form av det som binder ihop datorer, skrivare, mejlservrar och annan utrustning. Det omfattar nätverk i ett tiotal byggnader på Klarakvarteret i Stockholm.

Den 1 september i år gavs företaget Cygate tillgång till regeringskansliets nätverksinfrastruktur där extern personal hjälper till med underhåll.

I båda fallen saknas säkerhetsskyddsavtal mellan leverantören och regeringskansliet.

Regeringskansliets IT-chef Inga Brundell Öhman skriver i ett mejl till DN att eftersom vissa uppgifter i avtal redan omfattas av sekretess behövs inget säkerhetsskyddsavtal.

Men Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson tycker att uppgifterna är så pass allvarliga att han KU-anmäler statsminister Stefan Löfven.

– Det här ligger direkt under statsministern, säger Mikael Oscarsson till DN.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL