Regeringen lade ut it-drift utan skyddsavtal

2017-10-09 15:44  
Företaget Atea haft tillgång till regeringskansliets nätverk, avslöjar Dagens Nyheter. (Bilden är ett montage) Foto: Fredrik Sandberg / TT, Thomas Winje Øijord / Scanpix NORGE / TT

Regeringskansliet har outsourcat hantering av it-underhåll och gett tillgång till känslig nätverksinfrastruktur till externa leverantörer – utan ett säkerhetsskyddsavtal.

(Artikeln har uppdaterats)

Det kan strida mot lagen, skriver Dagens Nyheter.

Mellan 2012 och 2017 har företaget Atea haft tillgång till regeringskansliets nätverk i form av det som binder ihop datorer, skrivare, mejlservrar och annan utrustning. Det omfattar nätverk i ett tiotal byggnader på Klarakvarteret i Stockholm.

Den 1 september i år gavs företaget Cygate tillgång till regeringskansliets nätverksinfrastruktur där extern personal hjälper till med underhåll.

I båda fallen saknas säkerhetsskyddsavtal mellan leverantören och regeringskansliet.

Regeringskansliets IT-chef Inga Brundell Öhman skriver i ett mejl till DN att eftersom vissa uppgifter i avtal redan omfattas av sekretess behövs inget säkerhetsskyddsavtal.

Men Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson tycker att uppgifterna är så pass allvarliga att han KU-anmäler statsminister Stefan Löfven.

– Det här ligger direkt under statsministern, säger Mikael Oscarsson till DN.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt