"Red October" - nytt spionvirus avslöjat

2013-01-14 15:51  
Kartläggning: Operation Red October.

Forskningsorganisationer, ambassader och andra statliga myndigheter i Mellanöstern, Europa och Centralasien har drabbats av ett nytt spionvirus, kallat Red October. I fem år har den stulit och sänt känslig information till upphovsmakarna.

För bara ett par månader sedan startade it-säkerhetsföretaget Kaspersky i Ryssland en undersökning av ett nytt virus som upptäckts på skilda platser i världen. I dag den 14 januari presenterade man sin forskningsrapport om "Red October "- döpt efter den kända ubåtsfilmen med samma namn.

Enligt bolaget har viruset spridits med hjälp av länkar i epost-meddelanden och riktats mot en stor mängd ambassader och diplomatiska beskickningar samt mot andra statliga myndigheter och forskningsorganisationer i massor av länder och i minst fem års tid spionerat för sina uppdragsgivare, som misstänks vara ryskspråkiga.

-Det behöver inte betyda att de är ryssar, men programspårk och trafikmönster tyder på att personer som talar ryska står bakom, säger David Jacoby, säkerhetsforskare på Kaspersky i Sverige.

Målet för attackerna har, enligt bolaget, varit att samla in hemliga och känsliga dokument bland annat geopolitisk underrättelseinformation, behörighetsuppgifter till hemliga datorsystem samt information från personliga mobiler och nätverksutrustning.

David Jacoby uppger för Ny Teknik att spionviruset dock inte hittats i Sverige. Däremot har det avslöjats på datorer och nätverksutrustning i andra europeiska länder som exempelvis Belgien, Frankrike, Tjeckien och Tyskland.

Fokus tycks dock vara länder i Östeuropa och centralasien. Ryssland och Kazakstan toppar ifråga om attacker men även exempelvis länder som Indien och Afghanistan är drabbade.

Viruset kan liksom Flame liknas vid en verktyglåda med olika spionredskap och är nu i januari 2013 fortfarande aktivt enligt Kaspersky.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt