Rebtel drömmer om att göra en Skype

2011-05-13 14:27  

Världens största fristående IP-mobiltelefonileverantör heter Rebtel. Drömmen är att göra en Skype.

Ni hävdar att ni nu är världens största fristående IP-mobiltelefonileverantör då Skype inte längre är oberoende.

- Om man tittar på antal användare och den tid som belastar systemet anser vi att vi är det. Och ingen har sagt emot. Tidigare var det Skype. Men de är inte längre oberoende, säger Andreas Bernström, vd för Rebetel.

Bolaget är ett av Sveriges snabbast växande startups med över 50 anställda. 2010 omsatte Rebtel 280 Mkr. I år väntas omsättning nästan dubblas till 580 Mkr. Idag har Rebtel drygt 10 miljoner användare.

Rebtel kan jämföras med Skypes funktion Skype Out som kan användas för att ringa till det fasta nätet via IP-telefoni. I båda fallen handlar det om en betaltjänst där användaren erbjuds en betydligt lägre taxa genom att ringa genom internet än det fasta nätet.

Målgruppen för Rebtel är användare av smarta telefoner som ringer mycket till utlandet.

Vad innebär det för er att Microsoft,  betalar 8,5 miljarder dollar,  40 procent över marknadsvärdet för Skype?

- Det är väldigt positivt att det väcker intresse för industrin. Det visar att det finns en enorm tillväxt i Voip (Voice Over Internet Protocol). Men i den dagliga verksamheten för Rebtel har det ingen större påverkan.

Är det drömmen, att bli uppköpta av Microsoft?

-  Vi är ett bolag som har riskkapital bakom oss. Våra investerare vill så klart ha avkastning på sitt kapital. Det kommer att ske antingen genom försäljning eller börsintroduktion. Mitt jobb som vd är att fortsätta utveckla bolaget och tjäna pengar.

Men man kanske kan tänka sig att era investerare inte skulle tacka nej om de erbjöds 40 procent över Rebtels marknadsvärde?

- Säkert inte. De skulle säkert bli nöjda om ett sådant erbjudande föreslogs.

För mobiltelefontillverkare är det smarta telefoner som skapar värde i bolaget. Vad skapar värde för ett bolag som Rebtel? Antalet användare?

- Flera analytiker har tittat på Skype och sagt att det här bolaget är värt 3-4 miljarder dollar och att Microsoft betalar mer än det dubbla är helt sjukt. Men man kan inte bara titta på de finansiella talen. Skype är världens mest virala tjänst. Facebook är världens mest virala tjänst. Microsoft har sagt att de ska bli stora inom Consumer Internet och Social Graph. Och den här investeringen kommer hjälpa dem med det.

Läs hela intervjun i Affärsvärlden

Jonas Melzer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt