Rebtel byter fokus – utmanar telejättar

2017-07-05 08:00  

Efter tio år som ip-telefonbolag byter Rebtel fokus. Med en mix av ny och gammal teknik utmanar man nu telekomjättarna.

Stockholmsföretaget Rebtel lanserade sin mobilapp för att ringa över nätet 2006. Bolaget fick en flygande start och lyckades locka till sig miljontals användare på kort tid. Men runt 2012 började man stöta på problem, och tillväxten mattades av.

Det ledde till en totalrenovering av Rebtel under 2015. Bland annat byttes hela ledningsgruppen ut, och fyra Tele 2-veteraner tog över rodret.

Omstarten resulterade i den nya funktionen Rebel Calling, lanserad i fjol. Med den kan man ringa obegränsade internationella samtal för 10 kronor per månad. Förhoppningarna är stora – målet för Rebtel är att bli telefonibranschens motsvarighet till Netflix.

En av hjärnorna bakom den nya appen är Johan Dahlqvist, teknikchef hos Rebtel. Lösningen är att koppla upp ett digitalt samtal via det vanliga mobilnätet, berättar han och börjar rita upp ett flödeschema på en whiteboardtavla.

Samtalen påbörjas som vanligt, genom att du klickar på en kontakt i Rebtel-appen. Men i stället för att ansluta mot nätet skickar appen vidare samtalet via mobilnätet till en lokal Rebtelpartner. Den partnern kopplar sedan samtalet vidare till Rebtels datasystem i nätet, som skapar ett slags samtalsrum i molnet.

När det är gjort skickas en push-notifiering ut till den person som Rebtel-användaren ringde upp. Accepteras den inbjudan kopplas parterna sedan ihop i samtalsrummet. Allt sker inom loppet av några sekunder.

– Genom en algoritm som tillämpas och förbättras med maskininlärning så ser vi till att koppla det bästa samtalet för kunden, säger Johan Dahlqvist.

Rebtel är inte ensamma på marknaden för voip-appar, alltså program för att ringa över nätet. Men till skillnad från Skype, Viber och Whatsapp kan Rebtel-samtalen göras med 2g-teknik – alltså utan internetuppkoppling.

– Två tredjedelar av jordens befolkning har inte tillgång till internet. Genom att koppla upp våra samtal via det vanliga mobilnätet utmanar vi både de traditionella telekombolagen och appföretagen.

Nyligen lanserades man dessutom en ny konferensfunktion som gör det möjligt att ringa upp flera av sina Rebtel-kontakter samtidigt.

Förhoppningen är att locka kunderna att överge konferenssystemen som säljs av de stora telekombolagen.

Ni är inte rädda för att telejättarna ska satsa på teknik som liknar er?

– Företagen i telekombranschen kan inte göra den här sortens lösningar. De är helt enkelt inga teknikbolag utan är mer intresserade av att skydda sin nuvarande affärsmodell, säger Johan Dahlqvist.

Grundat av Winbladh

Företaget grundades 2006 av it-pionjären Hjalmar Windbladh. Sedan 2015 har bolaget en ny ledning som bland annat består av Tele 2-veteranerna Magnus Larsson, Johan Granlund och Johan Dahlqvist.

Bolaget har sitt huvudkontor i Stockholm. Där finns 80 anställda som representerar över 30 nationaliteter.

Kalle Wiklund

Mer om: Rebtel Telefoni

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt