Real Networks köper svensk ljudteknik

2004-02-04 11:27  

Det svenska ljudteknikföretaget Coding Technologies har fått en ny prestigeorder. Coding Technologies teknik ska användas i nästa version av ljudspelaren Real Player från Real Networks. Avtalet är den tredje framgången på kort tid för Coding Technologies.

I version 10 av Real Player - en av de mest använda ljudspelarna på internet - kommer Coding Technologies ljudteknik att användas. För Coding Technologies handlar det inte bara om ökade licensintäkter utan även om en större spridning av företagets teknik, SBR (Spectral Band Replication).

Tekniken som kan vässa valfritt ljudformat, gör att en ljudfil kan bli hälften så stor med bibehållen kvalitet - alternativt kan kvaliteten höjas väsentligt med bibehållen filstorlek.

Avtalet med Real Networks är den tredje framgången på kort tid för Coding Technologies. I november blev det klart att Kina ska använda SBR i sitt egenutvecklade svar på DVD vilket går under namnet EVD.

Samtidigt lanserade den brittiska mobiloperatören O2 en mobil musiktjänst som liknar Apples succétjänst Itunes. En särskild musikspelare ansluts till mobilen, och över gprs-nätet kan man ladda ner och köpa låtar för omkring 20 kronor styck.

Tjänsten är möjlig tack vare att Coding Technologies ljudteknik gör ljudfilerna tillräckligt små.

I Real Player 10 kommer SBR att användas på ljudformatet aac vilket ger ett format som kallas aacplus - en del av multimediastandarden mpeg4. Aac är det format som används i Apples Itunes medan O2 använder aacplus i sin mobila musiktjänst.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt