Razzia lamslog Bahnhof

2005-03-10 15:06  
Kontoret stod stilla

Med ett tingsrättsbeslut i ryggen fick Antipiratbyrån polisen och kronofogden att göra en razzia hos Internetleverantören Bahnhof i jakten på olaglig spridning av musik och filmer på internet. På Bahnhof lamslogs verksamheten på torsdagen.

Vd Jon Karlung och vice vd och teknisk chef Andreas Norman.
Ett 20-tal tjänstemän och it-experter från Kronofogdemyndigheten slog på torsdagsmorgonen till mot Bahnhofs lokaler på Norra Stationsgatan i Stockholm.

Razzian gjordes tidigt på morgonen redan innan Bahnhoffolket kommit till jobbet.

- Jag kom in klockan nio och då var de redan här, säger Bahnhofs vd Jon Karlung till Aftonbladet.

Kontoret står still men servrarna snurrar
Enligt Karlung har kronofogden i praktiken stoppat hela verksamheten på kontoret. Personalen kan inte jobba eftersom kronofogdens tjänstemän går igenom datorerna i jakt på bevis om olaglig fildelning.

Kronofogden kartlägger också vilka medarbetare som haft tillgång till ett antal utpekade e-postadresser, datorer och servrar på Bahnhof.

Bakom razzian ligger en anmälan till Tingrätten från programvaruföretagens organisation Antipiratbyrån, musikorganisationen Stim samt skivbolagen Universal, EMI och Sony.

Första tillslaget mot en internetleverantör
Det är första gången som intresseorganisationen Antipiratbyrån fått ett domstolsbeslut på att få göra husrannsakan hos en Internetleverantör. Tidigare har razzior av motsvarande karaktär bara gjorts hos enskilda personer som misstänks för spridning av piratkopierad film och musik i stor skala.

Jon Karlung är mycket stört över Antipiratbyråns agerande. Han menar att Bahnhof inte fått en chans att självt ta tag i misstänkta fildelare som använder Bahnofs servrar.

"Som att slå till mot Posten"
Enligt Jon Karlung handlar anmälan till Tingsrätten bara om fyra spelfilmer och åtta musiktitlar.

- Att göra en razzia hos dem som erbjuder en kommunikationstjänst på de grunderna är som att slå till mot Posten för att någon skickar otillåtna brev, eller mot Telia för att någon uppmuntrar till brott per telefon. Vi är självklart ansvariga i det här fallet, men vi måste ju få en ärlig chans att reagera på otillåtet material, säger Jon Karlung.

Tog med sig fyra servrar
De filmer och musiktitlar som man letade efter hittade man dock inte.

Men man hittade annat misstänkt material och tillkallade polisen som beslagtog fyra servrar. Enligt Jon Karlung tillhör servrarna en av Bahnhofs kunder, som hyr in sig i Bahnhofs datahall.

Bahnhof är en av Sveriges äldsta internetleverantörer med över 20.000 kunder. Razzian drabbade bara verksamheten på huvudkontoret och inte internetkunderna.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt